Rondje besparen aan het einde van het jaar? Zo doe je dat!

Besparen, iedereen houdt er van. Maar de stappen zetten om je kosten te verlagen is niet iets wat iedereen fijn vindt om te doen. Vaak vraagt dit immers om veel geduld bij klantenservices en wachtrijen bij digitale loketten. Toch is het wel aan te raden om ook in je financiële huishouding een grondige oudejaarsopruiming te houden. Waarom je dat moet doen, en met welke zaken je kunt starten? Lees snel verder.  

Altijd bereikbaar 

De eerste soort kosten waarvan het aan te raden is om eens op in te zoomen, dat is die van de vaste lasten. Dit zijn immers de kosten die steeds weer terugkomen en waar structureel winst mee behaald kan worden. De kostenpost die iedereen tegenwoordig heeft is die van een abonnement voor een mobiele telefoon. Maar is dat dure abonnement vandaag de dag echt nodig? Bij een nieuwe telefoon ontstaat al snel de vraag ‘Welke Samsung telefoon?’ Maar kies eens niet voor de laatst uitgebrachte versie, maar eens voor een ouder model. Doordat Samsung altijd kwaliteit levert en al jaren meegaat, zijn eigenlijk alle modellen op de markt vandaag de dag helemaal goed. Ook een ouder model gaat nog jaren mee en kost vaak maar een fractie van de prijs. Ideaal en een stuk goedkoper. Dus kijk eens naar je mobiele abonnementen en sluit over op een goedkoper abonnement of een SIM only aanbieder.  

Ruim op 

De beste basis om die vaste lasten in beeld te brengen is door je bankafschriften te bekijken. Kijk eens scherp welke abonnementen allemaal afgeschreven worden en check of je ze echt genoeg gebruikt. Een sportschoolabonnement opzeggen hoeft niet te betekenen dat je stopt met bewegen, je kunt overstappen op een strippenkaart wat soms aan het einde van de rit veel goedkoper is. Ook kranten kunnen soms ongelezen blijven doordeweeks, stap dan over op een weekendkrant of haal hem in de lokale kiosk. Iets opzeggen staat niet altijd gelijk aan het stoppen met deze zaken.  

Waarom december? 

December is toch vaak de maand waarin mensen de balans opmaken. Daarom voelt het voor velen als een natuurlijk moment om ook financieel letterlijk de balans op te maken. Maar er is nog een andere reden. Veel abonnementen kun je ook alleen in december opzeggen of wisselen. Een mooi voorbeeld hiervan is de zorgverzekering. Deze mag alleen in december gewisseld worden. Pak daarom op zo’n moment direct door, en kies voor dit moment om alles inzichtelijk te brengen. Kortom, maak van december niet direct de duurste maand maar kies er voor om het juist een voordelige maand te maken. Natuurlijk zijn er nog veel andere tips omtrent besparen, van goedkoper boodschappen doen tot het aanschaffen van zonnepanelen en extra isolatie. De truc is om op één moment door te pakken en vooral de focus te leggen op de structurele kosten. Dan zul je zien dat je het jaar met een frisse start begint, ook op financieel gebied. Daarmee ontstaat financiële ruimte om al die andere goede voornemens snel op te pakken.  

Laatste blog berichten