We hebben er allemaal mee te maken. De hoge inflatie en de sterk stijgende kosten van energie bezorgen veel huishoudens hoofdbrekens. Een groeiend aantal Nederlanders leeft in energiearmoede, omdat ze de energierekening niet of nauwelijks meer kunnen betalen. TNO onderzocht de mate van energiearmoede in Nederland en kwam tot de conclusie dat 600.000 huishoudens hier in 2022 mee te kampen hadden. Dit zijn alarmerende aantallen die duidelijk maken dat het belangrijk is om haast te maken met de energietransitie en het verduurzamen van je woning. In de tussentijd is het goed om te kijken naar concrete besparingsmogelijkheden en is het verstandig om te kijken hoe je kunt besparen op je energierekening. Wil je echt klaar zijn voor de toekomst, dan is nu de tijd om te investeren in een thuisaccu en je eigen energie op te wekken met zonnepanelen.
Voor- en nadelen van zonne-energie
De kosten van zonnepanelen zijn in de loop der jaren behoorlijk gedaald. Dat betekent dat je nu ook te maken hebt met een kortere terugverdientijd, wat je investering alleen maar interessanter maakt. Door het veranderende klimaat kun je ook rekenen op meer zonne-uren, wat het rendement van je zonnepanelen vergroot. Door te investeren in zonne-energie maak je jezelf minder afhankelijk van energieleveranciers. Zonnepanelen geven je woning ook een aanzienlijke waardevermeerdering. Een groot deel van de door jou opgewekte energie gebruik je zelf, waardoor je energiekosten afnemen. Wat je niet gebruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Eigenlijk ben je zelf energieproducent geworden. Via de salderingsregeling krijg je hiervoor een vergoeding, wat zich uit als een vermindering van je energierekening. Er zijn ook nadelen aan zonne-energie. In de winter, wanneer een huishouden de meeste energie verbruikt, is de opbrengst van zonnepanelen het laagst. Ook is het nodig om je zonnepanelen te onderhouden en je meterkast aan te passen. Een groot nadeel ligt in het feit dat de regering van plan is om de salderingsregeling af te bouwen.
Hoe ziet de salderingsregeling er in de toekomst uit?
Over niet-gesaldeerde energie betaal je als consument geen belasting. Dit houdt in dat de overheid minder belastinginkomsten ontvangt. Je energieleverancier betaalt je een vergoeding voor teruggeleverde energie. Echter, op de dagen dat je zonnepanelen het meest produceren, is het voor energiebedrijven het minst lucratief om energie terug te ontvangen. Immers, de vraag zal dan ook minder zijn, waardoor energiemaatschappijen kosten moeten maken. Deze kosten worden doorberekend aan alle afnemers, dus ook aan huishoudens zonder zonnepanelen. In feite subsidiëren deze huishoudens een deel van je salderingsregeling. Daarom wil de regering de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Nu ontvang je nog 100% voor je teruggeleverde energie, maar in 2025 en 2026 nog 64%. In de jaren daarna wordt het percentage verder teruggebracht tot 28% in 2030 en 0% in 2031. Het zou mooi zijn als je zelf opgewekte energie op zou kunnen slaan, om te gebruiken wanneer je dit het hardst nodig hebt. Gelukkig is dit mogelijk met een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd.
Is een lithium-ion-thuisbatterij de oplossing voor mij?
Op een zonnige dag zelf je energie opwekken en ’s avonds na zonsondergang je wasmachine, je afwasmachine en je wasdroger laten draaien. En dat alles zonder extra stroom van je leverancier af te nemen. Dit is mogelijk als je kiest voor een lithium-ion thuisaccu. Vergeleken met andere soorten accu’s, zoals zoutwaterbatterijen en een loodzuuraccu’s, heeft een lithium-ion-accu meerdere voordelen.
- Een lithium-ion-accu gaat erg lang mee, ongeveer 800-3000 laadcycli.
- Lithium-ion-accu’s leveren een hoge stroomsterkte, waardoor je ze kunt gebruiken voor energieverslindende activiteiten zoals boren of je wasmachine laten draaien. Met een zoutwaterbatterij lukt dat niet.
- Loodzuuraccu’s hebben last van zelfontlading, soms wel 5% per maand. Hierdoor verlies je energiecapaciteit. Bij lithium-ion-accu’s is de zelfontlading vrijwel nihil, rond de 1% per maand.
- Lithium-ion-accu’s behouden voor lange tijd hun capaciteit, ze hebben namelijk geen last van het geheugeneffect. Bovendien kunnen ze zonder problemen tussentijds worden opgeladen.
Er zijn ook nadelen verbonden aan lithium-ion-accu’s. Belangrijke nadelen waar je terdege rekening mee moet houden zijn onder meer:
- Lithium is brandbaar. Wanneer je lithium-ion-accu beschadigd raakt, kan er brand uitbreken die bovendien erg moeilijk te blussen is.
- Je zult je lithium thuisaccu in een ruimte moeten plaatsen die niet kouder wordt dan 5 °C en niet warmer dan 35 °C.
Waar moet ik op letten bij het plaatsen van een thuisaccu?
Ben je van plan om een lithium-ion-thuisaccu aan te schaffen, dan is dat niet iets dat je zomaar zelf kunt installeren. Wil je dit zo veilig mogelijk doen, laat dat dan over aan een erkende en ervaren installateur. Het is verstandig om je te verdiepen in het aanbod aan geschikte thuisbatterijen en bovendien je installatie zo ver mogelijk vooruit te plannen. Installatiebedrijven hebben momenteel last van een personeelstekort en een overvolle agenda. Maar als de thuisaccu eenmaal is geïnstalleerd maak je nog optimaler gebruik van je zonnepanelen!