Geld besparen op je energierekening met deze tips

/
black and white electric plug
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Het leven in Nederland is de afgelopen jaren alsmaar duurder geworden. In augustus 2022 hadden we zelfs te maken met de hoogste inflatie ooit, wat er onder andere voor zorgde dat we massaal geld moesten besparen op dagelijkse uitgaven zoals boodschappen, benzine en energie.

Dat bleek en blijkt lastig te zijn, omdat de prijzen van die zaken eveneens flink zijn gaan stijgen. Voor je energierekening betaalde je vorig jaar zo 95% meer (!) dan ervoor. Ook nu liggen de energieprijzen nog steeds hoger dan voorheen. Gelukkig is er een aantal tips rondom energie aanbiedingen waarmee je alsnog kunt profiteren van voordeel. In dit artikel lees je er meer over.

Laat je woning goed isoleren om minder te stoken

Wat je in ieder geval moet doen om minder geld kwijt te zijn aan je energierekening is je huis goed laten isoleren. In Nederland staan er nog veel oude huizen die niet voldoende geïsoleerd zijn. In de winter moet je hier veel en hard stoken om zo’n woning een beetje warm te krijgen. Anders is het tijdens echt koude winters bijna niet vol te houden. Dat is niet alleen zonde van de energie die binnen no time vervliegt, maar ook van je geld.

Omdat de warmte namelijk vrijwel direct voor een groot deel naar buiten gaat, moet je verwarming hard werken om je huis warm te houden. Dat betekent dat het apparaat constant staat te loeien voor een beetje behaaglijkheid binnen. Met goede vloer-, muur-, dak- en gevelisolatie hoef je veel minder te stoken, omdat de warmte goed binnen blijft. Dat ga je vervolgens direct zien op je energierekening.

Scoor energie aanbiedingen na ieder contract

Wanneer je je woning al goed geïsoleerd hebt, betekent dat gelukkig niet dat je niks meer kunt doen om geld te besparen op je energierekening. Zo moet je weten dat er altijd diverse energie aanbiedingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Maar: dit moet je natuurlijk wel alleen doen op de momenten dat je mag overstappen. Aan ieder energiecontract zit namelijk een opzegtermijn en een einddatum. Wanneer de opzegtermijn, van meestal 30 dagen, ingaat, mag je de overstap maken.

Zorg er ook voor dat je in ieder geval voor de einddatum overstapt zodat je huidige energiecontract niet stilzwijgend wordt verlengd. Dat kost je namelijk gegarandeerd meer geld dan wanneer je overstapt. Ga op zoek naar een energiedeal die het beste past bij je verbruik en kijk hierbij naar of je voor groene of grijze stroom wil gaan. Steeds vaker kiezen Nederlanders met oog op een betere wereld voor groene energie; daar vind je dan ook echt goede aanbiedingen. Met een online vergelijker heb je zo een passende deal te pakken.

Vervang alle lampen met duurzame LED-verlichting

Duurzamer omgaan met je energie is dus een slimme tip; wil je geld besparen op je energierekening. Daarom moet je verder kijken dan alleen naar het verwarmen van je woning. Op je energierekening staan immers ook kosten van andere verbruikers in je huis, zoals de verlichting. Beschik je in huis nog over standaard lampen, zoals gloeilampen en spaarlampen? Dan is het nu tijd om deze verlichting te vervangen met duurzame LED-verlichting.

Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat LED veel minder energie verbruikt dan bovenstaande lampen. Soms ben je tot wel 80% minder energie en dus geld kwijt wanneer je woning uit LED-verlichting bestaat. LED-lampen zijn weliswaar in aanschaf iets duurder, maar verbruiken minder en gaan ook nog eens veel langer mee. Uiteindelijk ben je dus minder energie en geld kwijt aan dit soort verlichting. Een win-winsituatie dus.

Ventileren is van belang bij geld besparen op energie

Een andere manier om geld te besparen, is om dagelijks je woning goed te ventileren. Doe je dat niet, dan wordt je huis heel vochtig. Zoals je misschien wel weet, warmt vochtige lucht moeilijk op. Droge lucht warmt daarentegen veel sneller en eenvoudiger op. Dat betekent dat je met een goed geventileerde woning minder hard hoeft te stoken om het geheel lekker warm te houden. Dat scheelt enorm op je energierekening.

In sommige gevallen kan dit tot wel € 100 per jaar schelen. Kijk goed welke momenten het beste zijn om te ventileren. In de zomer is het bijvoorbeeld prettig om in de avond alles tegenover elkaar open te zetten. En heb je in de winter (of een ander seizoen) je was binnen hangen om te drogen? Zet dan altijd een roostertje of raampje open zodat de vochtige lucht weg kan.

Blijf daarnaast natuurlijk de energie aanbiedingen checken om zo nóg meer geld te besparen. Momenteel zijn er namelijk veel goede energie aanbiedingen beschikbaar met cashbacks tot wel 200,-. Daarnaast kan je ook veel geld besparen door ieder jaar van energieleverancier te wisseln, je kunt iedere keer van de cashbacks gebruik maken. En de energietarieven zijn ook weer gunstiger, ten opzichte van 12 maanden geleden! 

Laatste blog berichten