5 redenen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

Wist je dat het als zelfstandige professional belangrijk is om jezelf goed te verzekeren? Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om te hebben wanneer het fout gaat. En zoals zo vaak met verzekeringen begin je er pas over na te denken wanneer het te laat is. Reden genoeg om dus jezelf goed voor te bereiden op de toekomst door deze blog te lezen.

Er wordt weleens gezegd: waar mensen werken, worden fouten gemaakt. En dat is natuurlijk helemaal waar. Alleen is het wel vervelend als jij hierdoor veel geld kwijt bent. Denk aan een schadeclaim of het betalen van een fiks bedrag om je fout recht te zetten. De oplossing? Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verzekering waarbij je bent beschermd tegen deze eventuele schadeclaims door een fout vanuit jouw kant. Maar ook nalatigheid of het geven van een verkeerd advies kan ervoor zorgen dat je beroep moet doen op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook andere professionele fouten kun je dekken door het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

1.    Aansprakelijkheid en schadevergoedingen

We zeiden het net al eventjes, maar je bent beschermd tegen eventuele aansprakelijkheid. Het neemt niet weg dat jij aansprakelijk wordt gesteld. Maar hierdoor kun je de juridische kosten en schadevergoedingen wel dekken.

2.    Wettelijk verplicht

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor iedereen verplicht. Maar er zijn wel bepaalde beroepen die er verplicht eentje moeten afsluiten. Ben jij een financieel adviseur? Dan ben je verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook als je een advocaat bent, notaris, accountant of een architect. Er zijn ook andere beroepen waarbij het extra verstandig kan zijn om er eentje afsluiten, denk bijvoorbeeld als coach of wanneer je in de bouw werkzaam bent.

3.    Continuïteit van je bedrijf  

Het is daarnaast ook verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten omdat dit de continuïteit van je bedrijf kan betekenen. Wanneer je niet verzekerd bent en er gebeurt iets binnen jouw bedrijf waardoor je een grote som geld moet betalen, kan dit het einde van je onderneming betekenen. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen door een verzekering af te sluiten. 

4.    Professionaliteit 

Daarnaast is het ook een stukje professionaliteit om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Het wekt namelijk ook vertrouwen op bij de klant of de opdrachtgevers wanneer zij weten dat jij jouw zaken goed op orde hebt door het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In geval van een verschil kunnen ze op jou rekenen en weten ze dat jij aan jouw juridische verplichting kunt voldoen. 

5.    Voor je eigen gemoedsrust 

We zeiden het net al eventjes. Maar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan jou het vertrouwen geven dat je altijd het beste wilt en doet voor je klanten. Ook als dat betekent dat er onverhoopt een fout is in geslopen. Als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hoef je je geen zorgen te maken over het financiële aspect en kun je je volledig focussen op het juist afhandelen van de klacht. En de relatie met de klant zo goed mogelijk herstellen. 

Wil je meer weten over welke verzekeringen je kunt afsluiten als ZZP’er? Je leest het hierop op de website van de Kamer van Koophandel.

Laatste blog berichten