Wat is het salaris van een advocaat?

Alle studenten kiezen voor een studie psychologie of rechten. Of nou ja, dat is niet helemaal waar, maar er is niks aan gelogen als we zeggen dat de studies erg populair zijn.

Een carriere als advocaat, dat is misschien wel de reden waarom nog steeds veel mensen kiezen voor een studie rechten. En als je dan aan het studeren bent, dan ben je wellicht wel benieuwd wat het gemiddelde salaris van een advocaat is. Het antwoord op die vraag? Dat is moeilijk te zeggen, vanwege verschillende factoren. Als we dan toch een schatting moeten maken, kan je rekening op een gemiddelde boven de €4000,- bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek.

Wat doet een advocaat?

Een advocaat is een juridische professional die mensen en organisaties vertegenwoordigt en adviseert in juridische zaken. Het is de taak van een advocaat om de belangen van zijn of haar cliënten te behartigen en hen bij te staan in gerechtelijke procedures en juridische kwesties. Dat soort zaken kunnen variëren van problemen binnen de familie tot aan een overname van een bedrijf of brandstichting.

Advocaten zijn over het algemeen gespecialiseerd in één soort recht. In Nederland zijn er wel 35 verschillende soorten advocaten. Om de beste advocaat voor jouw zaak te vinden, raden we je aan de hulp van een professional in te schakelen. Enkele voorbeelden van advocaten, zijn:

 • Strafrecht advocaat: verdedigt cliënten die beschuldigd worden van misdrijven en treedt op in strafzaken. Ze adviseren over de rechten van de verdachte, verzamelen bewijsmateriaal en pleiten voor een eerlijk proces.
 • Echtscheidingsadvocaat: begeleidt cliënten bij echtscheidingsprocedures. Ze helpen bij het opstellen van echtscheidingsdocumenten en regelen voogdij- en alimentatiekwesties. Bovendien zorgen ze voor juridische vertegenwoordiging tijdens gerechtelijke procedures. Met name als een echtscheiding in een vechtscheiding verandert, hebben mensen hier ontzettend veel baat bij.
 • Ondernemingsrecht advocaat: biedt juridische bijstand aan bedrijven en ondernemers. Ze adviseren over contracten, geschillen, intellectueel eigendom en regelgeving. Ze kunnen ook betrokken zijn bij fusies en overnames, arbeidsrechtelijke zaken en juridische compliance. Je wil alles uit je bedrijf halen en deze advocaat helpt je daarbij.
 • Letselschade advocaat: helpt slachtoffers van ongevallen bij het verkrijgen van compensatie voor hun verwondingen en verliezen. Ze onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen, verzamelen bewijsmateriaal. Om een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen, treden ze op namens hun cliënten in rechtszaken.
 • Vreemdelingenrechtadvocaat: adviseert en vertegenwoordigt cliënten in zaken met betrekking tot immigratie en verblijfsrecht. Ze helpen bij visumaanvragen, asielprocedures, naturalisatie en andere kwesties die verband houden met het vreemdelingenrecht. Net als alle andere advocaten, zorgen ze ervoor dat de rechten van hun cliënten worden beschermd en verdedigd.

Er zijn dus nog veel meer soorten advocaten in Nederland, die ieder gespecialiseerd zijn in hun eigen gebied.

Wat verdient een advocaat?

Het zijn van een advocaat lijkt ons een prachtig, maar nog prachtiger lijkt ons het salaris. Althans, we zien dat je er genoeg voor kan krijgen. Zo verdient een junior bij bedrijf X al een bruto salaris van ongeveer €3200 bruto. Dat van een senior kan met ‘gemak’ oplopen tot een bedrag dat €7000,- bruto nog boven gaat. Dat het salaris van advocaten schommelt, hangt af van meerdere factoren. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

#1 Ervaring

Advocaten met meer ervaring hebben logischerwijs een hoger salaris. Door de jaren heen hebben ze expertise opgebouwd en dat niet alleen, ook de juridische vaardigheden van een persoon zijn er flink op vooruit gegaan.

#2 Specialisatie

We hadden het er net al even over, de specialisatie. In specifieke rechtsgebieden zullen advocaten meer verdienen dan bij andere rechtssoorten. Afhankelijk van de complexiteit van zaken, zal het salaris variëren.

#3 Prestige van het advocatenkantoor

Advocaten zijn doorgaans aangesloten bij een advocatenkantoor. Gerenommeerde kantoren met een sterke reputatie kunnen hogere salarissen bieden. Grote kans dat er bijvoorbeeld cliënten aankloppen met een hoog inkomen. Denk maar eens aan die fantastische serie Suits, waarbij we allemaal weten dat Harvey Specter goed van zijn salaris kon leven.

#4 Prestaties

Maar ook de prestaties van een advocaat hebben invloed op het salaris. Advocaten die buitengewone prestaties leveren, kunnen in sommige gevallen rekening op een grotere beloning.

(#5) Secundaire arbeidsvoorwaarden

En natuurlijk zijn daar, zoals bij elke baan, de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan onder meer bonussen, winstdeling, pensioenregelingen, ziektekostenverzekeringen en flexibele werktijden. Het exacte pakket varieert per werkgever en individuele onderhandelingen.

Een ZZP-advocaat

Sommige advocaten werken op ZZP-basis. Dat houdt onder ander in dat het salaris nog weer kan variëren dan een advocaat die bij een bedrijf in dienst is. Het is bekend dat een aantal advocaten ‘met gemak’ een paar 100 euro hanteren als uurtarief. Natuurlijk gaat het tarief gepaard met de mate van diensten en expertise en zal de advocaat prima kunnen verklaren waarom hij vraagt wat hij wil vragen.

Hoe word je advocaat?

Geïnspireerd om ook het vak in te duiken? Helaas kan dat niet zomaar en zal je verschillende studies moeten afronden, voordat je jezelf een advocaat mag noemen. Sterker nog, ‘advocaat’ is een beschermde titel. Je komt er dus niet zomaar, maar wat moet je dan doen?

 1. Rond de drie jarige Bachelor Rechtsgeleerdheid af. Je bent nu een jurist, maar nog geen advocaat.
 2. Je volgt een master, waarbij je je in een specifieke richting specialiseert.
 3. Geregeld volgt na deze opleiding de Beroepsopleiding Advocatuur. Hierbij ben je voor drie jaar lang in opleiding bij een advocaten kantoor. Je dient bij de NoVa een verzoek in om je te laten beëdigen als advocaat.
 4. Hoewel je nu advocaat bent, zal je de eerste jaren van je carrière nog steeds onder toeziend oog van een senior staan.

Geen vwo diploma, maar wel de havo afgerond

Als je de havo hebt afgerond kan je twee wegen volgen:

 • Je haalt je propedeuse van HBO Rechten en start het volgende jaar op de universiteit
 • Je rond de studie HBO Rechten af en gaat via een schakeljaar door naar een master in het recht.

Conclusie

Het salaris dat je als advocaat krijgt, is niet mis. Het is dan wel niet de meest gemakkelijke weg om jezelf advocaat te kunnen noemen, maar eer voor je werk zal je zeker krijgen. Afhankelijk van meerdere factoren varieert het salaris tussen verschillende advocaten.

Laatste blog berichten