Meesman beleggen: het reilen en zeilen van indexbeleggers

//

Meesman Indexbeleggen is een beleggingsbedrijf dat zich heeft gevestigd in Nederland. Het bedrijf helpt hun klanten om op lange termijn zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Wie is Meesman Indexbeleggen?

Meesman Indexbeleggen is een van de oudste en meest ervaren beleggingsbedrijven van Nederland en heeft een uitgebreide klantenkring an beleggers en pensioenfondsen. Het bedrijf heeft inmiddels al meer dan 15 jaar ervaring in het passief beleggen.

Het bedrijf heeft een beleggingsstrategie die gericht is op het creëren van een hoog en duurzaam rendement voor haar klanten. Nu hoor je jezelf denken: maar geld maakt toch niet gelukkig? Nou, tot op zekere hoogte is dat inderdaad zo. Zo verklaart het bedrijf ook zelf: ‘Geld is belangrijk. Omdat geld het mogelijk maakt om zorgeloos te leven en dromen te realiseren.’ Dit wordt bereikt door het beleggen in kwalitatieve ondernemingen met een solide fundament en een gezonde groeipotentie. Er wordt bij een bedrijf als Meesman door middel van verschillende vergunningen en garanties, verzekerd dat het geld veilig is. Maar weet, het beleggen van je geld brengt altijd risico’s met zich mee.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen, wat in dit geval betekent dat de klant zelf zich niet actief bezighoudt met beleggen. Een voorbeeld van een bedrijf dat deze dienst aanbiedt aan klanten, is Meesman Indexbeleggen. Het scheelt de klant met name ontzettend veel tijd. Hij hoeft niet bij te houden hoe bedrijven het op de markt doen en in welke aandelen hij moet investeren. Ook het zogeheten ‘in- en uitstappen’, waarbij je een aandeel verkoopt of juist inkoopt, komt niet aan de orde.

Meesman werkt via indexfondsen. Een indexfonds is een verzameling van een aantal aandelen bij elkaar. Er wordt geïnvesteerd in meerdere bedrijven, om zo je geld te spreiden. Mocht het zo zijn dat een aandeel van een bepaald bedrijf ineens een stuk minder waard wordt, dan ben je niet ineens al je geld kwijt. Maar onthoudt altijd, beleggen brengt veel risico’s met zich mee!

De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee, ook ten opzichte van het actief beleggen. In ieder geval kan worden gesteld dat het een manier is van de droom ‘slapend rijk worden’, met als voorwaarde dat je eigen geld inlegt. Dat je dus slapend rijk wordt, zonder je hele leven iets te doen, is hierbij niet mogelijk.

We kunnen het over één ding eens zijn, je spaargeld is momenteel erg weinig waard. Als je zeker weet dat je een buffer hebt opgebouwd die veel kosten kan dekken, dan kan je met overig geld de beslissing maken om te investeren. Omdat je in een fonds belegt, blijkt het zo te zijn dat je op langere termijn het rendement van de belegging groter is dan bij actief beleggen. Je aandelen zijn verspreidt over de hele wereld, en daarmee begeven ze zich niet in een bepaalde niche.In andere woorden: het levert meer op dan wanneer je zelf aan de slag gaat.

De kosten zijn daarnaast ook lager dan bij het actief beleggen. Dit is onder andere het resultaat van weinig transactiekosten. Omdat je meerdere aandelen in één fonds bezit, zullen er niet constant nieuwe aandelen worden aangeschaft.

De nadelen van indexbeleggen

Weet dat je met indexbeleggen bij een bedrijf je de touwtjes uit handen geeft. Jij als klant hebt geen invloed op wat je precies investeert, wat erin resulteert dat je altijd de gemiddelde opbrengsten van een aandeel krijgt. Wanneer je zelf bezig zou zijn met de aandelen en verwacht dat de aandelen de lucht in zullen schieten, dan kan je daarin investeren. Zo heb je de kans om op kortere termijn meer geld in het laatje te brengen.

Daarnaast kan het zo zijn dat de markt instort en daardoor geld verliest. Het is een risico van het geld dat je in het fonds steekt. Indexbeleggen volgt de markt, dus als de markt slechte prestaties levert, dan zal dit ook invloed hebben op de prestaties van de indexbelegging. Bovendien moet je er rekening mee houden dat een bedrijf als Meesman zijn diensten niet gratis aanbiedt. Je investeert naast het geld in de fondsen, ook nog geld in het bedrijf dat jouw geld zal beheren.

Waar kan je indexbeleggen?

Mocht je toch de keuze willen maken om je geld te investeren in indexbeleggen, dan zijn er meerdere bedrijf die hiervoor diensten aanbieden. Misschien wil je wel een spaarpotje voor je kind, of wil je naast het pensioen dat je opbouwt, nog een extra buffer voor de laatste jaren van leven. Om welke reden je ook voor beleggen kiest, wees bewust van de risico’s.

Naast Meesman Indexbeleggen zijn Brand New Day en Indelta ook Nederlandse bedrijven die je kan gebruiken voor het reilen en zeilen in de indexbeleg-wereld. Bijvoorbeeld Brand New Day levert een garantie dat ze richting de door jouw gekozen einddatum voor het beleggen de risico’s gaan verkleinen. Dit om te voorkomen dat je op het laatst nog veel geld zou gaan verliezen.
Wil je graag dat in de aandelen van duurzamere bedrijven wordt geïnvesteerd? Dan is bijvoorbeeld Indelta een mooi bedrijf om te kiezen. Zij garanderen dat de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd op een groene manier bijdragen aan het milieu. Een fabriek met enorm veel CO2-uitstoot, zal er dus niet tussen staan.

Er is ook een andere manier waarop je indexfondsen kunt selecteren. In dat geval kies je voor bijvoorbeeld een bank. Je moet hierbij zelf de keuzes maken in bijvoorbeeld welk fonds je zou willen investeren. Zo houdt je nog iets meer zicht op het proces.

Laatste blog berichten