Ken je deze vijf financiële tips al?

/

Vraag je je ook weleens af hoe je vrienden en kennissen erin slagen om de ene na de andere mooie aankoop te doen? En dat terwijl ze niet de best betaalde baan van Nederland hebben en ook niet iedere drie weken een erfenis krijgen. Het antwoord is misschien niet leuk om te horen, maar biedt gelukkig ook mogelijkheden. Door net als je vrienden op een verstandige manier met geld om te gaan, kan ook jij voor een nieuwe auto of vakantiehuis gaan. In dit artikel staan vijf handige tips.

Neem een financieel adviseur in de arm

De eerste stap op weg naar meer vermogen is een financieel adviseur. Voor ondernemers is het heel normaal om een of meerdere financieel experts te hebben, voor particulieren ligt dat soms anders. Eigenlijk is dat jammer, omdat een financieel adviseur je veel gaat opleveren. Om te beginnen wordt de jaarlijkse aangifte voor je gedaan. Wanneer een expert zich hierover buigt, komt er altijd meer uit dan wanneer je dit zelf doet. Daarnaast is het handig om een sparringpartner te hebben. Hoe moet je je geld beleggen en is het slim om een investering te doen? Dat zijn allemaal zaken die een financieel adviseur voor je aanpakt.

Maak een financiële planning

Aardig wat mensen kijken aan het eind van de maand of het jaar wat ze overhouden. Waarom zou je dit niet omdraaien? Maak een goede vermogensplanning, niet alleen voor een maand of een jaar, maar ook voor de lange termijn. Dit hoef je trouwens niet zelf te doen en dat is maar goed ook. In je planning zit namelijk alles, van spaargeld tot je inkomen. Ook wordt er meegenomen wanneer je met pensioen wilt.

Houd een kasboek bij

Het aan het einde van de maand opmaken van de balans is natuurlijk niet verkeerd, omdat je zo inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Het is dan ook slim om voor enkele maanden een financieel dagboek bij te houden. Daarin schrijf je elke uitgave op. Om een goed beeld te krijgen, moet je niks aan je koopgedrag veranderen. Aan het einde van de periode kan je makkelijk patronen zien en weet je waarop je kunt besparen.

Stop met fysiek boodschappen doen

In de supermarkt is het nooit goedkoop. Dat ligt voor een deel aan de prijzen van de producten, maar ook aan de verleidingen. Overal liggen lekkere dingen en als je boodschappen gaat doen terwijl je honger hebt, ben je helemaal de sigaar. Impulsaankopen liggen op de loer. Een simpele oplossing is online boodschappen bestellen. Dan koop je alleen wat je nodig hebt en kom je niet in de verleiding om van alles mee te nemen.

Stop met traditioneel sparen

De traditionele spaarrekening levert niks op. Wanneer je flink wat vermogen hebt, is het rendement helemaal weg. En ga het vooral niet verrekenen met de inflatie, want daar word je niet vrolijk van. Het is veel rendabeler om te beleggen, zeker als je het geld op korte termijn niet nodig hebt. Om het risico te verkleinen, kun je investeren in indexfondsen. Daarmee loop je minder risico dan bij losse aandelen. Let op: je kunt een deel van je inleg verliezen. 

Laatste blog berichten