Jort Kelder: drieling, uitspraken, vriendin en meer informatie

white printer paper on black table

Een man die er chique uitziet. Een man die welbespraakt overkomt. Een man die je weleens op televisie ziet. Maar, wie is het eigenlijk écht, you might ask? Wat is zijn naam? Wat is zijn verhaal? hoe ziet zijn carrière er uit? En in wat voor wereld bevindt hij zich eigenlijk?

In deze blog zullen we je van alles vertellen over Jort Kelder. We vertellen je waar hij vandaan komt, hoe hij zich onderscheidt van andere mediapersoonlijkheden en og veel meer. Ga er lekker voor zitten, zouden we zeggen, dan zal het allemaal wel op zijn plek vallen.

Wie is Jort Kelder?

Bovenaan de Instagram-pagina van ‘meneer Kelder’ staat het volgende:

Journalist, tv-maker, stukjesschrijver Het FD, dagvoorzitter.

Precies, wat hij is, dus. Het is, als je het veel mensen vraagt, een van de belangrijkste journalisten in ons land. De columns die hij schrijft, de interviews die hij doet, de stukken die hij presenteer: stuk voor stuk is het van hoge kwaliteit. Overigens is Kelder in het heden ook nog eens podcast maken. De Jortcast omvat een radiotherapie tegen hysterie en hypes, de Snobcast doet hij samen met  Yvo van Regteren Altena, waarin ze, tja, dat moet je zelf maar even beluisteren.

In elk geval is hij er maar druk mee. Hoewel hij zijn zestigste levensjaren al een tijdje heeft bereikt, lijkt hij nog niet van plan te verdwijnen naar de achtergrond.

Drieling

Jort Kelder? Die heeft natuurlijk ook een heel leven geleidt, vóórdat hij bekend werd. Het begon allemaal bij zijn geboorte. Hij was de oudste van een drieling, maar zijn broers Paul en Wouter hebben de vroegtijdige geboorte helaas niet overleefd. Wel is Jort nog de broer van Maarten en Reinier, maar het verlies dat hij toen heeft geleden, knaagt nog vaak aan hem.

In elk geval is Jort de zoon van een stuurman. In het gezin beleefde hij een jongens0achtige jeugd en op school ontdekte hij zijn voorliefde voor schrijven. Het begon allemaal met het schrijven van stukjes voor de schoolkrant. Hoewel je misschien zou verwachten dat er een studie journalistiek zou volgen, is niets minder waar. Kelder koos namelijk voor een studie Nederlands recht aan de UU (Universiteit Utrecht). Na zijn studie, begon het balletje te rollen.

Een veelbelovende start

Die carrière, die begon bij zakenblad Quote. Hij kwam tijdens zijn studie binnen als stagiair, waarna hij het bokste tot redacteur na het afronden van zijn studie. De klap op de vuurpijl was misschien wel de promotie naar hoofdredacteur in 1993.

De man met ‘de scherpe pen’ was in de tussentijd overigens ook nog met een hoop andere dingen bezig. Hij publiceerde boeken en schreef columns voor het NRC Handelsblad en Het Parool. Het werd even zo veel, dat hij op een gegeven moment een stapje terug te doen bij de Quote. Tenminste, hij stapt af van zijn functie als hoofdredacteur, maar blijf wel maandelijks een column op de achterzijde van het blad. Zijn drukke bestaan breidde zich in de tussen tijd overigens ook nog uit naar het tv-presentatorschap. De KRO-NCRV, AVROTROS, VPRO, Talpa, WNL en Net5 hebben inmiddels allemaal al de revue weten te passeren. Als opiniemaker schuift hij overigens weleens aan bij verschillende praatprogramma’s, waaronder Vandaag Inside, te zien in onderstaand filmpje.

Kijk eens voor de grap naar de reacties die onder bovenstaande video’s zijn gegeven. Het is werkelijk waar fantastisch om te zien hoe Kelder wordt geprezen. Eindelijk zet iemand Johan Derksen flink op zijn plek (ofzoiets…).

Vriendin

Wellicht verwacht je wel dat naast zo’n charmante heer ook een partner staat. Echter blijkt dat wat moeilijker te zitten dan je verwacht. Sterker nog, hij heeft ook al heel wat partners versleten de afgelopen jaren.

Allereerst zou hij een relatie hebben met bankier Floortje de Wind, voor wie hij zijn jeugdliefde verliet. Daarna was het een KLM-stewardess, al hield die relatie ook geen stand. In de beginjaren van deze eeuw verscheen Georgina Verbaan op het adres, om na vreemdgaan van haar, er vandoor te gaan met Lauren Verster. Helaas bleek Lauren te vallen voor haar cameraman, met wie ze nu overigens nog lang en gelukkig samen is. De laatste berichten over de liefde van Kelder gingen over een paar andere vrouwen, maar in al die tijd is er nog niks vastgesteld. Alsof Kelder een beetje de hoop in de liefde heeft opgegeven. Begrijpen we goed, maar we zouden het graag anders voor hem zien.

Dan maar houden bij een werktripje naar Ibiza?

Uitspraken

Wat we in elk geval over Jort Kelder kunnen concluderen, is dat hij bekend staat om zijn uitspraken. Controversiële uitspraken, opniniemakende uitspraken en uitspraken die mensen überhaupt al gewoon goed bijblijven. Either way is het een man van wie we nog hopen dat hij nog lang op de tv blijft. Niet per se omdat we hem nou zo geweldig vinden, maar wel omdat hij anderen op hun plek durft te zetten. Mensen die misschien door het grotere publiek wel als ‘onschendbaar’ worden beschouwd.

Op naar een vruchtbare toekomst voor de man die reageert op de naam ‘Jort Kelder’!

Laatste blog berichten