Zilver wordt vaak gezien als het kleine broertje van goud. Toch is er ook een levendige zilverhandel en verandert de koers van zilver voortdurend. Hoe werkt die zilvermarkt? Daarover lees je in dit artikel meer.
Zilver is een edelmetaal
Voordat we verder ingaan op het mechanisme dat de zilverprijs beïnvloedt en hoe de zilvermarkt werkt vertellen we je eerst iets meer over zilver. Zilver is, net als bijvoorbeeld goud en platina, een edelmetaal. Dat betekent dat het in tegenstelling tot niet edele metalen, bestand is tegen corrosie en oxidatie. Dat is een chique manier om te zeggen dat het niet roest. En dat doet bijvoorbeeld ijzer wel. Door deze eigenschap is zilver zeer geliefd om als grondstof te dienen voor met name sieraden. Want zilveren ringen kunnen bijvoorbeeld gewoon mee in bad of onder douche. En ook voor regen hoef je niet bang te zijn als je een zilveren armbandje, ketting of horloge draagt.
Naast sieraden wordt zilver ook in heel veel halffabricaten en eindproducten toegepast. Dit komt omdat het zilver goed stroom geleidt en dat is handig in bijvoorbeeld elektronische apparaten. Daarnaast wordt zilver ook toegepast bij bestek, vooral vanwege de glans, maar dus ook omdat zilveren messen, vorken en lepels niet zullen roesten.
Er is dus vraag naar zilver. Zowel voor de particuliere markt als in de producerende industrie.
Hoe komt de zilverprijs tot stand?
Er is een vrij beperkt aanbod van zilver. Het wordt onder andere gewonnen uit mijnen in Candada, de Verenigde Staten en Australië. Daarnaast is er aanbod van zilver dat wordt hergebruikt. Omgesmolten dus van bestaande sieraden, messen en vorken etc. Er is dus sprake van wat we in economische termen schaarste noemen. Daar tegenover staat een vraag naar zilver om de boven benoemde producten te maken. Net als bij alle andere producten waarin gehandeld wordt en waarbij schaarste is, is de zilverprijs vervolgens het resultaat van dit proces van vraag en aanbod. Stijgt de vraag naar zilver terwijl het aanbod schaars is dan stijgt de wereldwijde zilverprijs. Is er daarentegen een wat mindere vraag naar zilver dan zal de zilverprijs dalen. De zilverprijs fluctueert over het algemeen wel wat meer dan de goudprijs.
Zilveren sieraden of munten verkopen
Wil jij als particulier je zilveren munten of zilveren sieraden verkopen zodat je daar geld voor ontvangt? Dan kun je het beste gaan naar een betrouwbare partij en daar een taxatie aanvragen. Zo’n betrouwbare zilverhandelaar is Sako Juwelier. Zij kopen en verkopen al meer dan 50 jaar zilver en goud via hun winkels. Op de website van de specialisten in edelmetalen kun je een gratis en geheel vrijblijvende taxatie aanvragen. Daarna weet je precies waar je financieel aan toe bent en kun je beslissen of je het zilverwerk wilt verkopen of niet.
Waarde afhankelijk van diverse factoren
De waarde van dat sieraad of die munten hangt daarbij af van de hoeveelheid zilver die erin verwerkt is en natuurlijk dus de op dat moment geldende wereldwijde zilverprijs. Hoe meer zilver er is verwerkt in het product, dat noemen we een hogere klasse, hoe meer je zult krijgen voor je zilveren horloge, ketting of munten.