Verslaving is een serieus probleem dat veel mensen treft, maar het herkennen ervan kan soms moeilijk zijn. Mensen weten het soms tijdenlang op verschillende manieren te verbergen, vaak tot ze al ver in de verslaving gezonken zijn.
In deze blog zullen we bespreken wat de signalen zijn rondom drugsverslaving. Op deze manier kan je deze hopelijk tijdig bij een ander, of jezelf, herkennen. Mocht je blijven twijfelen over een eventuele verslaving, raadpleeg dan een professional. Zij hebben er voor geleerd om signalen te herkennen en weten direct hoe ze actie kunnen ondernemen. Je hoeft je voor het vragen van hulp écht niet te schamen!
Verschillende soorten signalen
Om het overzicht wat duidelijker te maken, hebben we ervoor gekozen om de signalen op te delen in zogeheten categorieën. We beginnen bij fysieke signalen, waarna we je informeren over gedragsmatige veranderingen en emotionele signalen. Wist je trouwens dat afhankelijk van de drugssoort de signalen kunnen verschillen? Sommige drugs werken meer op het fysieke, andere meer op het mentale. Een afkickkliniek drugs zou je daar goed over kunnen vertellen!
Fysieke signalen
We starten bij een aantal fysieke signalen. Wees je ervan bewust dat deze signalen niet altijd gepaard gaan met een drugsverslaving. Je kan dus niet zomaar iemand diagnosticeren met een dergelijke verslaving als hij of zij aan één of meer van onderstaande signalen voldoet. Lees:
- veranderingen in eetlust
- kleine of juist hele grote pupillen
- vermoeidheid
- veranderingen in slaappatroon
- er bleek uitzien
- ongewone adem- of lichaamsgeur
Gedragsmatige signalen
We gaan verder naar de gedragsmatige signalen. Vaak merk je deze pas op na een langere termijn, omdat het dan pas significant wordt en niet slechts incidenteel is (jij gaat ook weleens een keer niet naar je werk). Denk in ieder geval bij deze soort aan:
- veranderingen in sociale kringen (andere vrienden)
- verwaarlozing van verantwoordelijkheden
- geheimzinnig gedrag
- financiële problemen
Emotionele signalen
Meerdere soorten drugs hebben vooral een groot effect op het mentale vlak van iemand. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de behandeling in een afkickkliniek er ook erg anders uit kan zien. Anyway, de volgende punten zouden weleens kenmerkend kunnen zijn bij een verslaafde:
- stemmingsschommelingen
- depressie of angst
- irritatie of agressie
Op weg naar herstel
Het herkennen van de signalen van drugsverslaving is een belangrijke eerste stap naar herstel. Door op de hoogte te zijn van deze signalen kunnen mensen tijdig hulp zoeken voor zichzelf of hun dierbaren en de weg naar herstel inslaan. Maar, let wel, het is lang niet altijd zo dat verslaafden al deze kenmerken laten zien of überhaupt een van die kenmerken. Wees dus heel voorzichtig met het beoordelen van de situatie en zeg niet zomaar van iemand dat hij of zij verslaafd is. Dat kan, als het wel zo is, juist diegene tegen gaan staan, waardoor je de persoon uit het oog verliest. Al met al kunnen we concluderen dat je een ernstige drugsverslaving wel zou kunnen herkennen, maar als je geen professional bent, is diagnose lang niet altijd kloppend.