Beleggen met kleine bedragen: kan dat, waar en hoe zit het?

//
airport bank board business
Photo by Pixabay on Pexels.com

Beleggen met kleine bedragen is mogelijk, maar kan beperkt zijn in de keuze van investeringsmogelijkheden. Sommige beleggingsproducten, zoals individuele aandelen, vereisen een relatief hoog minimumbedrag om te beginnen met beleggen. Er zijn echter alternatieven beschikbaar voor degenen die willen beginnen met beleggen met een klein bedrag. Bijvoorbeeld:

 • Beleggen in indexfondsen (ETF’s) of beleggingsfondsen, waarvan sommige een minimumbedrag hebben van slechts $100 of minder.
 • Beleggen in robo-advisers, die automatisch een portefeuille samenstellen gebaseerd op de risicotolerantie en de beleggingsdoelstellingen van de gebruiker, vaak met een lagere minimale storting.
 • Beleggen in crowdfunding of P2P-leningen, waarbij kleine bedragen kunnen worden geïnvesteerd in specifieke projecten of ondernemingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd geassocieerd is met risico’s, dus het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of beleggen geschikt is voor uw situatie en om te investeren binnen uw risicotolerantie.

Op welke platformen kun je beleggen met kleine bedragen?

Er zijn verschillende online platformen beschikbaar waar je kunt beleggen met een kleine inleg. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Robinhood: een gratis online platform dat geen commissies of transactiekosten in rekening brengt en waarmee je kunt beginnen met beleggen met slechts $1.
 • E-Trade: een online broker waarmee je kunt beginnen met beleggen met slechts $500.
 • TD Ameritrade: een andere online broker die je kunt beginnen met beleggen met slechts $0
 • Vanguard: een van de grootste vermogensbeheerder die ETF’s aanbiedt met een minimale inleg van €25.
 • Betterment: een robo-adviser die automatisch een portefeuille samenstelt gebaseerd op de risicotolerantie en de beleggingsdoelstellingen van de gebruiker, vaak met een minimale inleg van $0
 • LendingClub: een P2P-lening platform waar je kunt beginnen met beleggen vanaf $25
 • Kickstarter: een crowdfunding platform waar je kunt beginnen met beleggen in specifieke projecten of ondernemingen vanaf $1

Wat is het voordeel van beleggen met kleine bedragen?

Er zijn verschillende voordelen aan het beleggen met kleine bedragen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Starten met beleggen: Beleggen met kleine bedragen kan helpen om mensen te helpen die zich zorgen maken over het beginnen met beleggen omdat ze niet genoeg geld hebben. Het kan makkelijker zijn om een klein bedrag te investeren en te leren hoe beleggen werkt, in plaats van het risico te lopen een groot bedrag te verliezen.
 • Diversificatie: Beleggen met kleine bedragen kan helpen om een divers portefeuille samen te stellen. Dit kan gebeuren door het kopen van een aantal verschillende aandelen, obligaties of fondsen met een klein bedrag in plaats van alles te investeren in een enkel product.
 • Gemak: Beleggen met kleine bedragen kan makkelijker zijn via online platformen, zoals robo-advisers of crowdfunding platforms, waarmee je kunt beginnen met een klein bedrag en automatisch een portefeuille samenstellen gebaseerd op de risicotolerantie en de beleggingsdoelstellingen van de gebruiker.
 • Flexibiliteit: Beleggen met kleine bedragen kan meer flexibiliteit bieden dan grotere bedragen. bijvoorbeeld als u besluit om een groot deel van uw geld in één belegging te steken, kan het moeilijk zijn om dat geld terug te krijgen als uw situatie verandert. Beleggen met kleine bedragen kan helpen om dit risico te verminderen door een groot deel van uw geld in kleinere bedragen te verdelen.

Er zijn enkele nadelen van beleggen met kleine bedragen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Wat zijn de nadelen van beleggen met kleine bedragen?

 • Hogere transactiekosten: Beleggen met kleine bedragen kan leiden tot hogere transactiekosten in verhouding tot het totale bedrag dat u belegt. Dit kan het rendement van uw beleggingen verminderen.
 • Beperkte keuzes: Sommige beleggingsproducten, zoals individuele aandelen, vereisen een relatief hoog minimumbedrag om te beginnen met beleggen. Dit kan beperkingen opleveren voor degenen die willen beginnen met beleggen met een klein bedrag.
 • Minder ruimte voor fouten: Beleggen met kleine bedragen kan minder ruimte geven voor fouten. Als u bijvoorbeeld een groot deel van uw geld in één belegging steekt en die belegging niet zo goed presteert als verwacht, kan dit een groot deel van uw kapitaal aantasten.
 • Minder ruimte voor diversificatie: Beleggen met kleine bedragen kan minder ruimte geven voor diversificatie. Dit betekent dat u uw geld in minder verschillende beleggingsproducten kunt steken, waardoor u meer risico neemt.
 • Beperkte groei: Beleggen met kleine bedragen kan beperkte groei opleveren, omdat de opbrengsten vaak niet zo hoog zijn als bij grotere bedragen. Dit kan betekenen dat het langer duurt om uw beleggingsdoelstellingen te bereiken.

Hoe kun je risico verminderen wanneer je belegt met kleine bedragen?

Veel beleggers zoeken altijd naar het verkleinen van de risico’s. Dit is natuurlijk ook van belang voor het beleggen met kleine bedragen. Hier enkele tips die zeker van toepassing zijn.

 • Diversificatie: Beleggen in verschillende soorten activaklassen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed of goud, kan helpen om het risico te verkleinen. Bijvoorbeeld door het verdelen van uw geld over verschillende sectoren, landen of bedrijven, zodat u niet afhankelijk bent van de prestaties van één specifiek bedrijf of markt.
 • Automatische verdeling: Robo-advisers of automatische verdeel platforms kunnen helpen om het risico te verkleinen door een portefeuille samen te stellen die is afgestemd op uw risicotolerantie en beleggingsdoelstellingen. Dit betekent dat uw geld automatisch wordt verdeeld over verschillende activaklassen en beleggingsproducten, waardoor u geen groot deel van uw geld in één specifieke belegging hoeft te steken.
 • Lange termijn beleggen: Beleggen voor de lange termijn kan het risico verkleinen omdat de markten over de tijd meestal stijgen. Dit betekent dat u niet direct geconfronteerd wordt met tijdelijke dalingen of volatiliteit op de korte termijn, en dat u genoeg tijd heeft om te wachten tot uw beleggingen hun waarde herwinnen.
 • Educatie: Het verkrijgen van voldoende kennis over beleggen en de verschillende soorten beleggingsproducten die beschikbaar zijn, kan helpen om het risico te verkleinen. Dit kan helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over waar u uw geld wilt investeren.
 • Beleggen binnen uw risicotolerantie: Het is belangrijk om te investeren binnen uw risicotolerantie, dit betekent dat u niet meer risico neemt dan u zich comfortabel voelt bij. Dit kan helpen om emotionele beslissingen te voorkomen en uw geld op een manier te beleggen die bij u past.

Al met al, kunnen we beleggen met kleine bedragen zeer aanraden. Het past binnen uw budget, u raakt niet in een keer te veel geld kwijt en u doet zo mooi aan vermogensopbouw.

Laatste blog berichten