Heb jij weleens gehoord van de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn? Het kan bijna niet anders, want deze ondernemer staat al jarenlang in de Quote 500. In 2005 stond hij ‘nog’ op de vijftigste plaats, maar de rijkste Nijmegenaar vind je tegenwoordig op de 12de plek in de Quote 500. Maar wat heeft deze ondernemer en investeerder zo succesvol gemaakt?
Het begin
In 1959 werd Marcel Boekhoorn in Nijmegen geboren en vervolgens heeft hij zijn studie aan de heao gevolgd. Hierna maakte hij carrière als een fusie- en overnamespecialist, maar toch besloot hij destijds om voor zichzelf te beginnen. Wist je dat het ondernemerschap aan het begin niet bepaald vlekkeloos verliep voor Marcel Boekhoorn? Sterker nog, na acht maanden ging zijn bedrijf zelfs failliet. Desondanks heeft dit hem nooit ontmoedigd, maar zag hij dit als een leerzame les.
Opvoeding
In Nijmegen was Marcel Boekhoorn opgegroeid op in een streng katholiek gezin. Binnen zijn opvoeding kreeg hij mee om hard te werken. Zijn vader verdiende zijn brood als timmerman en zijn moeder was huisvrouw. Belangrijke waarden binnen het gezin waren eerlijkheid en openhartigheid. Een belangrijke les dat Marcel Boekhoorn geleerd had van zijn vader is dat ‘afspraak, afspraak is’. Wist je dat Marcel Boekhoorn’s eerste zakcenten verdiend zijn met een krantenwijk voor het Nijmeegs Dagblad? De grap was dat hij zelf de krant nooit bezorgde, maar dat hij de de krantenwijken delegreerde aan zijn klasgenootjes.
Talent
Maar waar begon het succes nou precies? Zijn talent werd niet onopgemerkt tijdens een stage bij het accountants- en adviesbureau Deloitte. Deze stage volgde hij in de stad Arnhem gedurende zijn studie aan de heao. Er wordt gezegd dat hij opviel als ‘zeer intelligent en razendsnel’ door de stage begeleider van Boekhoorn bij Deloitte, Albert Hoes. Ook gedurende zijn heao studie ging zijn talent niet onopgemerkt toen hij zijn heao-examen cum laude had behaald.
Succes
Toen hij vervolgens zijn carrière begon bij Deloitte werd hij hier ook uiteindelijk partner van in 1991. Wist je dat de eerste vennootschap die hij had opgericht een afkorting was voor ‘Boekhoorn wordt lachend rijk’? Daarna begon hij met het investeren in o.a. het ‘broncode’-project van Roel Pieper en zo begon Boekhoorn het investeringsmaatschappij ‘Ramphastos Investments’. Hij besloot voornamelijk te investeren in meerderheidsaandelen in nichemarkten. Het investeren was hem op zijn lijf geschreven en ging goed gepaard met zijn gedachtegoed dat het creëren van waarde voornamelijk vergroot wordt door het vergroten van inkomsten in tegenstelling tot het verkleinen van de kosten. Ondanks dat niet alle investeringen succesvol waren, vergrootte het wel zijn investeringsportefeuille.
Carrière
Boekhoorn’s grootste klapper was het verkoop van Telfort in 2005 aan KPN. Deze deal leverde hem maar liefst 300 miljoen euro op. Door het verkopen van Bakker Bart bracht hem ook 350 miljoen op. Andere succesvolle exits van Boekhoorn was het verkoop van bedrijven als Motip Dupli, Cocachoc en Novaxess aan Easynet. Dit zijn enkele voorbeelden van bedrijven dat hij succesvol heeft verkocht, maar daarnaast hield hij zich ook bezig met andere zaken. Hij financierde bijvoorbeeld een tijdje het gratis dagblad ‘De Pers’, maar in het algemeen investeerde hij vaak in high-tech bedrijven met veel potentie als het op wereldwijde trends aankwam. Ook in 2013 investeerde hij samen met de manager van oliemaatschappij Shell in nieuwe technologieën binnen de energiesector.
Geheim tot succes
Maar wat maakt Boekhoorn zo succesvol? Volgens Boekhoorn is dat simpel: een beetje vrolijkheid is een vereiste. Vorig jaar gaf hij een interview over Hema aan de Quote, waarin hij vertelde wat zijn succesformule inhoudt. Hij vertelde goedlachs dat hij ‘niet weet of er een succesformule is, maar één ding is voor mij al die jaren hetzelfde gebleven: zorg dat je niet alleen met de beste maar vooral ook met de leukste mensen werkt. Sommige van mijn partners zijn hier vanaf de allereerste dag. Ons verloop is nul!’
Vermogen
Maar wat is nou precies het vermogen van de rijkste Nijmegenaar? Marcel Boekhoorn heeft onder andere Telfort verkocht en is eigenaar van Ouwehands Dierenpark. Daarnaast heeft hij op het moment bedrijven in laadpalen, drones, identiteit softwares en medische robots. Dit maakt Boekhoorn een ondernemer en investeerder met veel vermogen. In 2021 schatte de Quote zijn vermogen op maar liefst 2,3 miljard euro. Ten opzichte van de Quote 500 in 2009, wanneer hij op de 19e plaats stond, werd zijn vermogen geschat op 1,1 miljard.
Feitjes
Je zult vast ook geïnteresseerd zijn in zijn huidige relatie en zijn ex. Drie jaar lang ging Boekhoorn met Hind Laroussi, wie bekend is van de eerste editie van Idols. Helaas werkte dit niet, maar later trouwde Boekhoorn met de oudere zus van Yolanthe Sneijder-Cabeau. Zij hebben drie dochters, maar zijn sinds 2006 gescheiden. Daarnaast is Boekhoorn de eigenaar van Ouwehands Dierenpark Rhenen, de welbekende dierentuin dat de panda’s naar Nederland haalde. In 2017 vertelde hij tegen de AD dat hij al ‘vanaf minuut één toen ik de dierentuin kocht, in 2000, dacht: hoe kom ik aan panda’s?’ Iedereen vertelde hem dat dit onmogelijk was, maar in 2017 werden de panda’s Wu Wen en Xing Ya verwelkomd in Rhenen. Hiermee bewees Boekhoorn dat niets onmogelijk is. De panda’s worden op dit moment geleast als een teken van vriendschap tussen China en Nederland. Hij heeft daarentegen ook weleens een verkeerde aankoop gedaan, namelijk een witte krokodil dat blijkbaar een ‘gewoon’ groen exemplaar bleek te zijn. Wist je dat zijn kantoor in Ouwehands Dierenpark Rhenen uitkijkt op het gorilla luik? Op deze manier had hij gedurende werkuren zicht op het gorillaverblijf. Een ander leuk feitje is dat Boekhoorn een grote fan is van de voetbalclub NEC. Hij steunde de voetbalclub meerdere malen en hij financierde jarenlang de spelers aankopen. Ondanks dat hij daar nu mee gestopt is, heeft hij nog steeds een eigen loge box in beschikking. Vandaar dat je deze goedlachse ondernemer bijna elke thuiswedstrijd ziet bijwonen. Hij heeft onderhand miljoenen in de voetbalclub gestoken, maar nooit heeft hij de ambitie gehad om NEC te kopen. Hij vertelde aan de Telegraaf: ‘Ik wil de club niet bezitten. Laten we eerlijk zijn: de club is van de fans, van de gemeenschap en daar moet je gewoon van afblijven’.