Solliciteren op een fiscale functie? Hier moet je écht op letten

Soms kan fiscaal nogal wat saai klinken, maar niets is minder waar. Werken in de fiscale wereld kan verrassend dynamisch zijn. Deze wereld is namelijk volop in beweging – denk maar aan de digitalisering die ook in deze sector te merken is. Wil je ook graag solliciteren naar een fiscale functie? Waar je echt op moet letten, zetten we in de onderstaande blog voor je op een rij.

1. Kies de juiste fiscale richting

Het is belangrijk dat je van tevoren weet welke richting je op wil gaan. Er zijn namelijk verschillende soorten fiscale richtingen waar je op kunt solliciteren. Denk bijvoorbeeld aan een internationale vacature, maar misschien wil je je ook wel meer verdiepen in btw waardoor je wil solliciteren op een functie als btw-specialist. Het kan ook zijn dat je graag de kant van de loonheffingen op wil, of juist nadenkt om te reageren op een assistent accountant vacature. Het is een goede tip om te kijken naar je interesses en vaardigheden: ben je analytisch, communicatief, of juist graag inhoudelijk bezig?

2. Pas je cv aan op de vacature

Als je eenmaal een aantrekkelijke functie tussen de fiscaal vacatures hebt gevonden waar je op wil reageren, is het slim om je cv hierop aan te passen. Je stuurt immers altijd je cv mee en het is belangrijk dat je hiermee opvalt. Zorg er daarom voor dat je relevante informatie benoemt – zoals fiscale software waar je bijvoorbeeld mee hebt gewerkt – of projecten die je hebt opgepakt in jouw carrière. Werkgevers zoeken bovendien iemand die snapt wat er speelt in het vakgebied, en zo laat je dat zien.

3. Check het type organisatie

In het sollicitatieproces is het ook belangrijk dat er wordt gekeken naar het type organisatie. Wil je bijvoorbeeld juist werken in een groot kantoor, of gaat jouw voorkeur meer uit naar een wat kleinere fiscale praktijk? Zo verschilt natuurlijk ook per organisatie de sfeer, de begeleiding en de mate van specialisatie. Wellicht kun je ook een dag meelopen met een organisatie.

4. Bereid je voor op praktische vragen

Daarnaast is het belangrijk om je voor te bereiden op de praktische vragen. Denk bijvoorbeeld aan casussen of vragen over recente wijzigingen. In dat geval wil je natuurlijk wel een goed antwoord kunnen geven en het is belangrijk om je hierop voor te bereiden. Ook zijn andere skills belangrijk om te hebben. Denk bijvoorbeeld aan communicatievaardigheden, waarbij je iets complex uit moet leggen aan een klant. Ook dit kan voorkomen tijdens een sollicitatiegesprek.

Laatste blog berichten