Zo sluit je voordelig de beste uitvaartverzekering af

pink and white flower plant

Natuurlijk wil je op financieel gebied alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Een uitvaartverzekering is daarbij een belangrijk onderdeel, maar we schuiven dit nogal eens voor ons uit. Jammer, want het is een geruststellende gedachte voor zowel jouzelf als je dierbaren dat de hoge kosten van een begrafenis of crematie gedekt zijn. Bovendien is het niet slim om het steeds uit te stellen, want hoe jonger je bent op het moment van het afsluiten van de verzekering, hoe lager de premie is. Maar er zijn veel verschillende aanbieders, dus welke kies je? In dit artikel vertellen we je hoe je komt te weten welke uitvaartverzekering het beste bij jou past én hoe je de voordeligste optie kiest.

1. Bepaal je behoeften:

Begin met het vaststellen van je behoeften. Bedenk of je een begrafenis of crematie wilt en hoe uitgebreid deze moet zijn. Houd ook rekening met bijkomende kosten zoals rouwkaarten en catering. Door deze factoren in kaart te brengen, kun je beter bepalen welk type verzekering het meest geschikt is voor jou. Bespreek je wensen met je partner of nabestaanden en zet eventueel alles op papier. Dit lijkt nu misschien wat vreemd, maar het is een goede houvast voor degenen die straks je uitvaart moeten regelen. 

2. Vergelijk verschillende aanbieders:

Nu je een idee hebt van je behoeften, komt de volgende stap: de verschillende aanbieders van een uitvaartverzekering vergelijken. Natuurlijk let je op de dekking die ze bieden en de premies die ze vragen. Online vergelijkingswebsites zijn voor dit doel een handig hulpmiddel. Vergeet niet om ook naar de reputatie van de aanbieder te kijken en beoordelingen van andere klanten door te nemen. Een belangrijke factor om op te letten is ook het soort verzekering, zodat je geen spreekwoordelijke appels met peren gaat vergelijken.

3. Kies het juiste type verzekering:

Er bestaan namelijk verschillende soorten uitvaartverzekeringen en die zijn fundamenteel verschillend. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten: de kapitaalverzekeringen en de naturaverzekeringen. Een kapitaalverzekering keert een vooraf bepaald geldbedrag uit na overlijden, waarmee je zelf de uitvaart regelt en betaalt. Een  naturaverzekering daarentegen biedt en dekt specifieke diensten en producten. De uitvaart is dan al vooraf besproken met de verzekeraar en de nabestaanden hoeven daarvoor bijna niets meer zelf te regelen. Het is belangrijk om te bepalen welk type verzekering het beste bij jou past, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie. Door de voordeligste optie te kiezen, houd je ruimte over om te sparen.

4. Wees bewust van mogelijke uitsluitingen:

Een ander punt dat belangrijk is om op te letten zijn de eventuele medische acceptatie en uitsluitingen in de polisvoorwaarden. Zo sluiten sommige verzekeraars bepaalde medische aandoeningen of zelfmoord uit als oorzaken van overlijden waarvoor geen uitkering wordt gedaan. Zorg ervoor dat je deze details zorgvuldig doorneemt voordat je definitief beslist.

5. Overweeg aanvullende opties:

Naast het basispakket bieden veel uitvaartverzekeraars aanvullende opties aan, zoals een extra dekking voor grafmonumenten of vervoer naar het buitenland. Overweeg of deze opties relevant zijn voor jou en of ze passen binnen je budget. Het is belangrijk om hierbij een goede balans te vinden tussen extra bescherming en betaalbaarheid.

6. Houd rekening met premiebetaling:

Het is uiteraard belangrijk dat je in staat bent de premie te betalen. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om de premie in één keer te betalen, de zogenaamde koopsomverzekering. Maar, hoewel voordeliger, is het toch een flink bedrag. Omdat niemand weet wanneer hij of zij komt te overlijden, kiezen de meeste mensen voor een periodieke premie. Kijk goed naar de verschillende betalingsmogelijkheden en bepaal welke het beste bij jouw financiële situatie past.

7. Wacht niet te lang

Zoals we al eerder meldden, wordt de premie veelal hoger als je ouder bent op het moment van afsluiten en in het geval van bepaalde aandoeningen en ziekten. Het is dus slim om al op jonge leeftijd, als je gezond bent, een goede verzekering te kiezen. Je weet bovendien nooit wanneer jouw ‘tijd’ gekomen is. Op het moment dat je de uitvaartverzekering afsluit, ben je direct vanaf dag 1 gedekt. Dat is een prettige gedachte voor jezelf en je nabestaanden.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap om te zorgen dat je financieel alles op orde hebt. Óók voor de begrafenis of crematie van jezelf of je dierbaren. Degenen die achterblijven, worden niet geconfronteerd met enorme kosten en dat is een prettig idee, vooral wanneer de kostwinner komt te overlijden. Neem dus even de tijd om te bepalen wat voor jou belangrijk is en kies de beste en voordeligste verzekering. Nog een laatste tip: vergeet niet om je uitvaartverzekering te herzien wanneer er zich veranderingen voordoen in je leven, bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen, trouwen of bij gezinsuitbreiding. Zo blijf je altijd goed beschermd en kun je met een gerust hart genieten van het leven!

Laatste blog berichten