Werken voor de gemeente: dit is de actuele salarisschaal

low angle photo of city high rise buildings during daytime

Omdat er momenteel nog steeds sprake is van een tekort aan personeel is dit misschien wel hét moment om je om te scholen. De kans dat je iets kunt doen waar je écht blij van wordt, is met het huidige aanbod aan werk namelijk wel erg groot. Heb je er bijvoorbeeld altijd al van gedroomd om te werken bij de gemeente, maar weet je niet goed wat je daar moet verwachten?

Feit is in ieder geval dat je met een baan bij de gemeente kunt bijdragen aan de lokale gemeenschap en dat er allerlei functies zijn die je kunt bekleden. Vooraf wil je natuurlijk wel wat meer weten over wat het salaris bij de gemeente precies is, zodat je kunt kijken of dat ook matcht bij de wensen rondom een baan. In dit artikel zoomen we dieper in op werken bij de gemeente en kijken we naar de nieuwe salarisschalen voor 2024.

Zo wordt je salaris bij de gemeente onder andere bepaald

Werken bij de gemeente betekent dat er verschillende functies zijn waar je uit kunt kiezen. Natuurlijk heb je de welbekende functie als burgemeester of wethouder, maar is de kans niet direct heel groot dat je die functie krijgt zodra deze al bekleed is. Andere functies die toegankelijk zijn binnen de gemeente zijn die van beleidsmedewerker, juridisch medewerker, financieel medewerker, communicatieadviseur, ambtenaar, projectleider en stedenbouwkundige. Het salaris bij de gemeente wordt bepaald aan de hand van een aantal vastgestelde salarisschalen, waarvan het van belang is dat je die begrijpt wanneer je er gaat werken:

  • Functieniveau: een van de belangrijkste factoren is de functie die je binnen de gemeente hebt en het niveau dat daarbij hoort. Bij de gemeente zijn er diverse functies op verschillende niveaus: van strategisch tot operationeel. Hierbij geldt: hoe hoger het niveau, des te hoger het bijbehorende salaris. Goed om op te letten dus.
  • Opleidingsachtergrond: in sommige gevallen kan een relevante opleidingsachtergrond bijdragen aan de hoogte van het aanvangssalaris en de mogelijke doorgroeimogelijkheden die daarbij komen kijken. 
  • Kennis en ervaring van functie: naast een opleiding wordt er rekening gehouden met je kennis en ervaring. Ben je bijvoorbeeld al een aantal jaren werkzaam geweest binnen dezelfde functie maar dan ergens anders? Dan kan dit bijdragen aan de hoogte van je salaris.
  • Salarisschalen: uiteraard wordt er ook gekeken naar de vastgestelde salarisschalen voor de gemeente, waarop de hoogte van je salaris wordt bepaald.

Stijgende salarisschalen voor banen bij de gemeente in 2024

Wanneer je werkt bij een gemeente ben je gebonden aan een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Hierin is onder andere vastgelegd wat de arbeidsvoorwaarden zijn en wat de hoogte van je salaris is. Voor 2024 zijn de salarisschalen verhoogd, wat betekent dat je meer loon krijgt dan in 2023 wanneer je aan de slag gaat bij de gemeente. Deze schaal wordt altijd aangegeven bij een vacature, zodat je vooraf al een beetje weet waar je aan toe bent. Het salaris bij de gemeente begint op schaal 1 met een bedrag van € 2184 per maand en kan op die schaal oplopen tot € 2566. Zo zijn er maar liefst 18 schalen te vinden wanneer je bij de gemeente gaat werken.

Deze schalen horen bij verschillende functies, waarbij geldt dat een burgemeester logischerwijs meer geld verdient dan een ambtenaar die net begonnen is. Op de hoogste schaal verdient een werknemer bij de gemeente € 8215 per maand tot een maximum van € 11541. Tussen schaal 1 en 18 vind je verschillende salarissen die bij de verschillende functies passen. Bij schaal 8 begin je bijvoorbeeld met een salaris van € 3014 per maand, die kan stijgen tot € 4244 per maand. Natuurlijk is ‘lekker werken’ veel meer dan gewoon een goed salaris. Een baan waar je echt blij van wordt, is bijvoorbeeld nog veel belangrijker! Maar: in zo’n geval is het altijd goed om te weten hoeveel geld je ongeveer gaat verdienen. Bij de gemeente kun je dus rekening houden met een bedrag tussen schaal 1 en schaal 10.

Andere veranderingen in de CAO voor 2024

Tot slot is het goed om te weten dat het niet alleen het salaris is dat in 2024 veranderd is. Er zijn nog een paar belangrijke veranderingen in de CAO voor 2024 voor mensen die bij de gemeente werken:

  1. Bevrijdingsdag is vanaf 2024 een officiële feestdag, dus op 5 mei hebben werknemers van de gemeente altijd vrij met behoud van salaris en toeslagen.
  2. Werkgevers zijn verplicht om meer te investeren in de gezondheid van hun werknemers, zodat je prettiger kunt werken.
  3. De opzegtermijn is verlengd vanwege de krappe arbeidsmarkt waar we momenteel mee te maken hebben.
  4. Het Individueel Keuzebudget (IKB) wordt pensioengevend, wat betekent dat je uiteindelijk een hoger pensioenbedrag krijgt.
  5. Weliswaar nog niet voor 2024, maar wel voor 2025: je krijgt er vanaf 2025 een extra vakantiedag bij: 25 vakantiedagen in plaats van 24.

Laatste blog berichten