Wat kun je niet met PUR schuim isolatie isoleren?

man in yellow shirt and blue denim jeans jumping on brown wooden railings under blue and

PUR isolatieschuim is een bijzonder veelzijdig isolatiemateriaal waarmee je praktisch alle oppervlakken in huis kunt isoleren. In dit artikel kijken we naar de vele mogelijkheden van dit isolatiemateriaal. Er is namelijk maar weinig wat je niet met PUR schuim isolatie kunt isoleren.

PUR schuim isolatie voor alle oppervlakken en ruimtes

PUR schuim wordt vloeibaar aangebracht tegen de gevel- of tussenmuur, de onder- of bovenkant van het dak, op of onder de vloer en in de spouwmuur. Vervolgens zet het uit, dicht het alle gaatjes en vormt het zich perfect naar de vorm van het oppervlak. Omdat PUR schuim waterbestendig en schimmelwerend is, kan het ook probleemloos in vochtigere ruimtes worden gebruikt. Daar kan het vervolgens dienstdoen tot het huis moet worden gesloopt.

PUR wordt gebruikt in de nieuwbouw, maar ook in de bestaande bouw. Isolatiespecialisten zoals Isolatie Gigant verkopen het ook voor doe-het-zelvers. Het is eigenlijk overal tegenaan te spuiten zodat het vervolgens een uitmuntend isolerende laag oplevert in je woning.

De beste situaties voor PUR schuim isolatie

Ook al is PUR schuim te gebruiken op vele verschillende plekken, het is in sommige situaties de beste en vaak ook een probleem-oplossende keuze.

·        Gebruik PUR schuim isolatie voor spouwmuurisolatie en eventuele gaatjes en scheurtjes in je gevelmuren worden gedicht.

·        Spuit PUR isolatieschuim tegen de onderkant van je vloer aan via de kruipruimte en deze is niet alleen beter geïsoleerd, maar ook beschermd tegen opkruipend vocht en kou.

·        Het is lastig om oneffen en niet rechthoekige oppervlakken te isoleren met isolatieplaten. Ook als er leidingen langslopen is dat een probleem. Isoleren met PUR schuim isolatie is dan een stuk makkelijker. 

Wanneer is PUR minder geschikt?

Er zijn slechts enkele situaties waarin het geen goed idee is om PUR schuim isolatie te gebruiken. De bodem van de kruipruimte, bijvoorbeeld, isoleer je beter met isolatiekorrels of schelpen. Deze laten nog wel grondwater door, maar ze zijn er volledig tegen bestand. PUR schuim houdt het grondwater juist tegen en dit kan voor vocht in de muren zorgen, bijvoorbeeld.

PUR schuim isolatie is ook minder geschikt op plekken waar nog ventilatie nodig is. Misschien ventileert je kruipruimte via de spouwmuur. Als je de spouwmuur dan volledig afsluit met PUR isolatieschuim dan wordt de kruipruimte niet meer geventileerd waardoor er schimmel en andere vochtproblemen kunnen ontstaan.

PUR schuim zelf aanbrengen of een specialist inhuren?

Je kunt PUR isolatieschuim zelf aanbrengen. Schaf het juiste aantal spuitbussen aan voor jouw oppervlak en je kunt beginnen. Hier moet wel bij gezegd worden dat de PUR isolatieschuimen die momenteel worden verkocht, niet schadelijk zijn, mits ze correct worden aangebracht. PUR zet uit omdat er een chemische reactie plaatsvindt tussen twee stoffen en wordt het niet goed toegepast, dan kunnen die stoffen irritatie in de ogen, luchtwegen en keel veroorzaken.

Dit komt heel weinig voor, maar het is een reden waarom veel mensen een specialist inhuren om de klus te klaren. Wat jij ook besluit te doen, isoleer je muur, vloer of dak met PUR schuim isolatie voor een duurzamer huis en leven.

Laatste blog berichten