Waarom je al vroeg moet beginnen met je pensioenopbouw

woman sitting on chair in front of window

Vraag je de gemiddelde 20-jarige iets over pensioen, dan zal je het verbazen hoeveel verschillende antwoorden je krijgt. De ene denkt dat de AOW-uitkering hetzelfde is als je pensioen, de ander denkt dat je de helft van je salaris aan je pensioen moet besteden en weer een andere groep is simpelweg volledig onwetend.

Eigenlijk best schrikbarend, want voor de meeste mensen zal de AOW-uitkering niet genoeg zijn om hun bepaalde levensstijl voort te zetten. In deze blog leggen we je uit waarom je al vroeg moet beginnen met je pensioenopbouw. Zie het overigens niet als een aanval, maar eerder als een manier om te zien hoe het ook anders.

Het verschil tussen AOW en pensioen

Voor al die 20-jarigen die de afgelopen jaren in ignorance hebben geleefd: we zullen je eerst vertellen wat het verschil tussen je AOW en pensioen is. Dus, de AOW en pensioen zijn beide cruciale elementen voor financiële zekerheid na pensionering, maar ze verschillen in essentie. De AOW, een basispensioen, wordt door de overheid verstrekt aan alle Nederlandse werkenden/ wonenden, die de AOW-leeftijd bereiken. De hoogte ervan is afhankelijk van je woonsituatie, relatiestatus én het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond en gewerkt.

Pensioen daarentegen is een aanvullend inkomen dat je opbouwt tijdens je werkende leven, vaak via werkgevers. Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van je salaris, werkjaren en pensioenregelingen van werkgevers. Pensioen kan bestaan uit verschillende elementen, zoals pensioenfondsen, lijfrenteverzekeringen of individuele pensioenregelingen. Beide vormen van inkomen zijn belangrijk om een comfortabele oude dag te garanderen, waardoor het verstandig is om zowel voor je AOW als voor je pensioen te zorgen.

Manieren om pensioen op te bouwen

Zoals je nu wel begrijpt, gaat het opbouwen van je pensioen niet vanzelf. Voor de meeste Nederlanders zal het overigens zijn dat ze pensioen opbouwen via hun werkgever, maar dat is helaas niet voor iedereen zo. Zo heb je bijvoorbeeld ZZP’ers die zelf aan hun oude dag moeten denken. Zij kunnen kiezen voor:

  • Lijfrente
    Je betaalt regelmatig premies aan een verzekeringsmaatschappij of bank, waardoor je een pot opbouwt die later wordt uitgekeerd als aanvulling op je pensioen.
  • Investeringen
    Je kan ook op andere manier investeringen doen. Zo zie je dat sommige ondernemers investeringen in vastgoed, waar ze dan maandelijks, voor de rest van hun leven, inkomen uit vergaren.

Contacteer een financieel adviseur om eventuele andere opties te bekijken. Zij weten immers alles over pensioen. Je kan het maar beter goed geregeld hebben, dachten we zo, dus schroom niet om je vragen daar te stellen. Ennûh, realiseer je dat, hoe vroeger je begint met opbouwen, hoe beter je er later bij zit. Bovendien hoef je over een grotere tijd ‘minder’ te investeren per maand, dan dat je alles op de laatste tien jaar van je werkende leven laat aankomen.

Conclusie

Het antwoord op de vraag waarom je vroeg moet beginnen met het opbouwen van je pensioen? Nou, allereerst omdat je op zo’n manier je levensstandaard kan behouden. Aan alleen je AOW ga je namelijk niet genoeg hebben. Bovendien geldt, hoe eerder je begint, hoe zekerder je ervan bent dat je alles voor elkaar zal krijgen. Daarbij is het ook zo dat je gedurende je leven gewend raakt aan een bepaald uitgavenpatroon en dat je niet ineens in de stress raakt als het pensioen toch ineens wel dichtbij komt.

Laatste blog berichten