Voordelen en tips voor het kopen van occasions

silver audi r 8 parked near blue building during daytime

Mocht je geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een andere auto, kan een occasion een slimme keuze zijn. Waarom? Nou, dat vertellen wij je maar al te graag in deze blog. We vertellen je over de voordelen, waar je op moet letten bij het kopen ervan en geven je enkele handige tips bij de onderhandeling. We keuren daarmee overigens geen mensen af die er bewust voor kiezen om géén occasion te kopen. Dat mag iedereen als vanzelfsprekend zelf weten.

Voordelen van een occasion

Het kopen van een occasion biedt verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een nieuwe auto. Hier zijn enkele redenen waarom het de moeite waard kan zijn:

  • Kosteneffectiviteit

Occasions zijn over het algemeen veel goedkoper dan nieuwe auto’s. Sterker nog, je zal nooit een occasion vinden die duurder is dan een nieuwe auto van dezelfde soort. Fijn voor je portemonnee, dus.

  • Ruime keuze

Met occasions heb je een ruime keuze aan verschillende merken, modellen, en uitvoeringen. Of je nu op zoek bent naar een compacte stadsauto, een luxe gezinsauto als een Audi e-Tron Occasion of een fraaie sedan, de kans is groot dat je iets vindt dat aan je wensen voldoet.

  • Lagere afschrijving

Nieuwe auto’s verliezen snel waarde zodra ze van de showroom rijden. Occasions hebben meestal al een groot deel van hun waardeverlies ondergaan, waardoor je minder te maken krijgt met afschrijving.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een occasion?

Ja, dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar zo makkelijk gaat het allemaal niet. Tenminste, voordat je een occasion koopt, is het handig om enkele essentiële zaken te controleren. Kijk bijvoorbeeld naar de technische staat en de onderhoudsgeschiedenis. Met name bij import auto’s wil je dat laatste goed bekijken. En trouwens, nu we het over import hebben, de rest BPM berekenen bij import is ook iets waar je aan wil denken.

Verder zijn zaken als een lage kilometerstand en de algemene staat van de auto’s belangrijk. Ontdek je bijvoorbeeld dat het airbag lampje op oranje springt, dan wil je de garage bij wie je het koopt, natuurlijk dit laten fixen. Niet dat van ‘hun probleem’ jouw probleem wordt gemaakt, om het maar even plat te verwoorden. Vergelijk daarnaast op online platforms waar vergelijkbare modellen met dezelfde kilometerstand voor te koop staan. Het is niet reëel als je bij de ene dealer een Renault Twingo uit 2013 met 100.000 kilometer op de stand voor 10k koopt, terwijl hij bij alle andere dealers voor rond vier a vijfduizend euro te koop staat.

Een occasion in bezit

Eenmaal in het bezit van een occasion is het belangrijk om deze goed te onderhouden om problemen te voorkomen en de levensduur te verlengen. Sla dus geen enkele beurt over, wees op tijd met het verlengen van je apk en leer over veelvoorkomende problemen van jouw specifieke model occasion. Dat laatste kan ervoor zorgen dat je voorbereid wordt op bepaalde kosten. Zo is het algemeen bekend dat het koppelingsmechanisme van een handbak veel sterker is dan dat van een automaat. Gratis tipje van ons naar jou! Maar goed, voor nu is het tijd dat wij onze handen er vanaf houden. Het is nu aan jou om op zoek te gaan naar de occasion van je dromen!

Laatste blog berichten