Vermogen Erik de Vlieger: carrière, familie en meer

keys on hand

Misschien heb je nog nooit van deze man gehoord, misschien ken je hem maar al te goed. Als je vaker in de vermogens van rijke mensen geïnteresseerd bent, dan is Erik de Vlieger wel een om te onthouden. Deze man heeft namelijk flink wat flappen op de bank staan. Hoeveel? Dat vertellen we je snel genoeg.

Ondernemersfamilie

Erik Wim de Vlieger werd geboren in Zandvoort op 29 november 1959. Erik is de zoon van ondernemer Jan de Vlieger. Jan de Vlieger was een groothandelaar in naaimachines die werkte onder de handelsnaam Internationale Machinehanden voor de Confectie-Industrie Amsterdam (IMCA). 

Dat had vader Jan goed bedacht, want in die tijd floreerde de confectiekleding enorm. Kleding van het rek werd in een klap populair doordat de hele modewereld toegankelijker werd. In Frankrijk begon het allemaal met Pret a Porter; klaar om te dragen. De haute Couture had haar hoogtijdagen gezien en comfortabelere kleding waar meer van gemaakt kon worden in snellere tijd kwam aan de macht.

Erik’s carrière 

In de tussentijd deed Erik examen op de havo aan het Coornhout Lyceum in Haarlem. Toen hij om zijn negentiende slaagde, kon hij direct bij zijn vader aan de slag, Het bedrijf deed het hartstikke goed, dus er was geen enkele reden waarom Erik en zijn broer Frans niet bij het familiebedrijf konden gaan werken. Van 1979 tot 1981 was hij directeur Imca UK, van 1981 tot 1983 directeur Imca bv en van 1983 tot 1990 directeur van alle Imca’s, ook in andere landen. Begin jaren tachtig nam Erik het bedrijf helemaal over, samen met broer Frans. Hun toevoeging aan het bedrijf waren de industrienaaimachines. In 1999 verkochten ze de fabriek. Frans ging verder met de groothandel.

Erik ging verder met fabrieken, maar zocht het op in een andere sector dan stoffen en naaimachines. Hij ging de aardmetalen in en richtte zich op metaalfabriekjes in Oost-Europa. Deze fabrieken waren net geprivatiseerd en Erik zag een mooie kans om al deze fabrieken over te nemen. Later verkocht hij deze fabrieken weer voor veel geld en zo kwam hij al snel aan veel vermogen.

Vastgoed

Vanaf de jaren negentig begin hij te handelen in vastgoed. Later begon hij zijn pijlen weer te richten op een andere sector, toen hij de destijds noodlijdende Amsterdamse krant Het Parool wilde overnemen. Die poging is het echter nooit gelukt. Hij werd gedwongen het te houden bij de uitgaven van de huis-aan-huisbladen eens in de week.

Rijkste Amsterdammer

In 2003 werd hij uitgeroepen tot de op zes na rijkste Amsterdammer. Erik stond in dat jaar op plek 140 van de Quote500-lijst. Die plek had hij te danken aan zijn vermogen dat destijds 125 miljoen euro bedroeg. Zijn vermogen was ondergebracht in een holding die in totaal 130 vennootschappen bevatte, verdeeld over bedrijvengroepen: Argoo Beheer (drukkerijen, reclame en uitgeverij), Exel Aviation Group (luchtvaartbedrijven met ook Air Exel), Imca Group (naaimachines, scheepvaart, staal en vastgoed) een Imca Group (internet, kranten, radio en tijdschriften), waarvan vele bedrijven later weer verkocht zijn. Je kan dus wel stellen dan Erik houdt van alles wat hem veel en snel geld oplevert of te maken heeft met media en bekendheid vergaren.

Rechtszaak

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn in het leven van Erik. In 2009 begon er een proces tegen Erik bij de rechtbank van Amsterdam. Op 10 september 2009 werd hij vrijgesproken. De rechtbank vond dat de bewijsmiddelen van het Openbaar Ministerie niet voldoende duidelijk maakten dat er in de zomer van 2002 sprake was van onrechtmatigheden. Zij ontkende echter dat De Vlieger door het OM ‘kapot was gemaakt’, zoals hij zelf stelde. 

In 2011 probeerde de openbare aanklager het nog eens en weer werd De Vlieger (in hoger beroep) vrijgesproken. Volgens het Hof was niet bewezen dat hij zich schuldig had gemaakt aan onrechtmatigheden. Het Hof stelde dat het OM de aanklacht had gebaseerd op een verklaring van de Amsterdamse horecabaas Alberto Fernandez, die vertelde dat hij door De Vlieger was bedreigd. Het Hof beoordeelde deze verklaring als inconsistent, niet betrouwbaar, en onvoldoende om de zware verdenking op te baseren. De Nederlandse overheid heeft voor de gang van zaken haar excuus aangeboden aan De Vlieger. Deze brief publiceerde hij in zijn autobiografie.

Portugal

Momenteel is het vermogen van Erik de Vlieger vooral afkomstig uit vakantieparken in Portugal. In een interview met Quote500 gaf hij aan dat deze branche enorme klappen heeft gehad tijdens corona. ‘Ga jij het zakelijk wel redden?’ vroeg het tijdschrift in 2020.

‘Ik wel. Misschien verdienen we twee jaar lang geen geld maar dat is dan maar zo. Wij hebben hier acht resorts, 250 medewerkers en op vijf plekken zijn we aan het bouwen. Op de resorts gebeurt nu niks, ook niet een beetje. Dit kan nog maanden gaan duren.’ Erik zit met zijn vastgoed in Portugal voornamelijk in de Algarve, onder in het land. Kleinschalige steden zoals Faro, Albufeira en Lagos zitten daar vlakbij elkaar. Grotere steden zoals Lissabon en Port zitten veel verder richting het Noorden.

‘Wij hebben hier niet een veelzijdige industrie zoals Porto en Lissabon dat hebben, het is puur toerisme. Het zijn vooral de banken die nu helpen ondernemers overeind te houden.’ Inmiddels zijn we drie jaar verder en zijn er nu weer geluiden dat de mannen in Portugal op de goede weg zijn.

Media aandacht

Naast een echte ondernemer zou je Erik de Vlieger ook kunnen kennen van tv-optredens. Hij schoof regelmatig aan bij programma’s als De Wereld Draait Door. Geld heeft Erik de Vlieger genoeg. Inmiddels doet hij vooral dingen die hij zelf leuk vindt. Zo presenteert hij samen met Yves Gijrath een podcast genaamd ‘De Kapiteinenlijn’.

Zoon

Erik heeft ook nog een zoon genaamd Mick. Ook Mick is zoals grootvader en vader ondernemer geworden. Dat heeft Mick ook gedaan met vastgoed, zoals hij van vader geleerd heeft. Later vond Mick de politiek interessanter en wilde hij Tweede Kamerlid worden. Dat is hem niet gelukt, maar toch heeft Mick het prima voor elkaar. Hij heeft meerdere eigen bedrijven en heeft vastgoed, maar ook een voetbalclub in, drie keer raden… de Algarve.

Vermogen

Volgens tijdschrift en geldkenners Quote500 was zijn vermogen in 2003 dus 150 miljoen. De eerstvolgende cijfers van Erik zijn in 2014 en 2015. In die twee jaren was zijn vermogen 43 miljoen. Beduidend minder dan in 2003, maar zoals we al konden lezen, was hij flink bezig met investeren in de Algarve en zijn de resorts niet af nu ze aangekocht zijn. Erik is daar nog flink aan het bouwen, moet terugkomen van de coronacrisis en ook zijn aandelen zullen zich weer moeten herstellen van die klap. Toch, was dat bedrag al van ver voor de coronacrisis. Op welk bedrag Erik nu dan zit, weet alleen hij zelf. Nou ja, we hopen dat hij zijn leven lang zal blijven genieten van de rijkdom die hij heeft vergaard, jij ook?

Laatste blog berichten