Veilig investeren in goud baren voor later

orange and white plastic container

Dat onze financiële ruimte danig op de proef wordt gesteld de laatste tijd, is niet nieuw. Inflaties, het leven wat duurder wordt en salarissen die niet meestijgen; het is voor velen een bron van zorgen. Sparen is lastig, maar wel te doen. Toch zie je je vermogen maar weinig groeien en je zoekt juist iets voor de lange termijn, zodat je later wat over houdt om lekker te kunnen blijven leven. Investeren biedt uitkomst als je een potje voor later wil creëren. Echter kan investeren in aandelen en dergelijke risico’s met zich meebrengen. Heb je dan al eens gedacht aan investeren in goud baren? Goud staat al eeuwenlang voor een stabiele investering. Wat komt er kijken bij goud baren kopen? En wat zijn de voordelen ervan.

Goud baren als investering

In de wereld van financiële investeringen is goud al eeuwenlang een symbool van rijkdom en stabiliteit. Zowel doorgewinterde investeerders als nieuwkomers in de beleggingsmarkt overwegen vaak de voordelen van het toevoegen van goud aan hun beleggingsportefeuille. Het investeren in goud baren is een goed idee als je gaat voor een stabiele investering. Goud heeft een inherente waarde die door de eeuwen heen stand heeft gehouden. Het edelmetaal fungeert als een stabiele waarde opslag. Historisch heeft het zichzelf bewezen effectief beschermt te zijn tegen inflatie. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Ook de prijs van goud is wel eens aan daling onderhevig geweest. Toch zien we vaak dat de prijzen snel stabiliseren en verbeteren. Goud behoudt vaak zijn koopkracht, zelfs bij toenemende inflatie. Hierdoor behoudt je investering vaak zijn waarde en dat is gunstig als je extra vermogen voor later wil hebben.

Goud baren vs. gouden sieraden

Het is natuurlijk mogelijk om goud in de vorm van sieraden te kopen als investering, maar dit levert niet zoveel op als het investeren in goud baren. Sieraden zijn bewerkt en bedoeld om te dragen. Hierdoor kan goud slijten en wellicht minder waard worden. Een handelaar zal het sieraad overigens willen omsmelten, zodat het beter verkoopbaar wordt. Je kan dan beter in gouden munten (voor een kleine investering) of goud baren investeren. Goud baren zijn goudstaven die in verschillende groottes en dus waardes verkrijgbaar zijn. Bovendien biedt beleggingsgoud (goud baren dus) vaak fiscale voordelen.

Beleggingsgoud en de Belastingdienst

Wist je dat er een vrijstelling op beleggingsgoud zit als het gaat om de btw? Dit geldt alleen voor goud wat dus bedoeld is voor de beleggingsmarkt. Dat betekent dus dat niet al het goud door de wet gezien wordt als geschikt om mee te beleggen. De voorwaarden die gesteld worden aan beleggingsgoud is dat de goudstaaf minstens 99,5% uit zuiver goud moet bestaan. Voor gouden munten geldt dat ze onder beleggingsgoud vallen wanneer ze van puur goud zijn gemaakt. 21,6 en 22 karaat goud vallen hier ook onder. Beleggingsgoud is dan wel vrijgesteld van btw, het is niet vrijgesteld van belasting. De goud baren waarin je investeert vallen onder je vermogen en dus zal je hier vermogensbelasting over betalen. Dit wordt een rendementsheffing genoemd. Je geeft je investeringen op in Box 3. Let wel: je betaalt een rendementsheffing, dat betekent niet dat je belasting betaalt over het daadwerkelijke rendement wat investeren in goud kan opleveren. Je betaalt een heffing over een fictief rendement van je investering. Kort gezegd betaal je in Nederland geen belasting afhankelijk van de daadwerkelijke goudprijs. Als je precies wilt weten wat de Belastingdienst van je verwacht rondom de aangifte van je investering in goud, kijk je op de website van de Belastingdienst.

Fysiek goud kopen of veilig laten opslaan

Goud baren kopen is dus een investering voor later die op ieder moment van je leven is om te zetten in geld. Je kan dit goud echt fysiek kopen. In het geval van gouden munten koop je dus echt gouden munten die je thuis in een kluis kan bewaren. Bij goud baren kun je heel kleine tot zeer zware goudstaven aankopen en deze ook fysiek in handen houden en opslaan. Fysiek goud in huis kan natuurlijk wel spannend zijn. Je hebt immers vermogen in huis. Het is goed om je dan extra te verzekeren, bijvoorbeeld voor inbraak en verlies. Wil je wel echt in fysiek goud investeren, maar het niet in huis bewaren? Kies dan voor professionele opslagfaciliteiten of kluizen bij erkende financiële instellingen, zoals een bank. Zo weet je zeker dat je aanschaf ook veilig is voor anderen.

Gouden potje voor later

Investeren in goud biedt veel voordelen. Zo is de koers veel minder aan schommelingen onderhevig, waardoor je een stabiele investering hebt gedaan voor de toekomst. Goud verliest haar waarde niet snel, waardoor je het zelfs aan je nabestaanden kan nalaten als je de investering zelf niet nodig hebt. Daarnaast kun je goud over de hele wereld omwisselen in geld. Zo zit je niet snel zonder geld. Ben je dus op zoek naar een investering met stabiliteit en risicospreiding, overweeg dan eens om in goud baren te investeren bij een professionele, erkende handelaar. Een verstandige investering in beleggingsgoud kan namelijk veel betekenen voor je financiële stabiliteit voor later.

Laatste blog berichten