Vastgoedondernemer Luc van Laarhoven geeft nieuw perspectief op investeren

Investeren in stenen is voor veel beleggers een particulieren ‘big business’. Steeds vaker zien Nederlanders een investering in vastgoed als een verstandige keuze. Maar de doorgewinterde vastgoedbelegger weet ook dat bij de aankoop van extra onroerend goed veel geregel komt kijken. Voor beleggers die hun vastgoedportefeuille om wat voor reden dan ook laten slinken, betekent dat echter niet dat ze hoeven te stoppen met investeren. 

Al loopt de rente de laatste tijd weer op, geld op je spaarrekening laten levert niet perse veel op. En wie al eerder ervaring opdeed met beleggen in vastgoed, weet als geen ander dat investeren op de lange termijn meer oplevert. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in leningen, je loopt meer risico dan als je je geld stil laat staan, maar als dat risico wordt afgedekt met het eerste of tweede hypotheekrecht dan is dat voor veel investeerders zeker een goede optie. En dat begrijpt ondernemer Luc van Laarhoven als geen ander. “Leningen verstrekken met een onderpand brengt nu eenmaal meer zekerheden met zich mee dan een investering zonder.”

Dan zit het vast goed

Toen de ondernemer samen met zakenpartner Lex Gielen begon te brainstormen over nieuwe verdienmodellen, kwamen de twee op een idee. “Lex en ik waren al jaren zakenpartners toen onze interesse voor vastgoed werd gewekt”, vertelt Luc van Laarhoven. “We wilden in eerste instantie onze gezamenlijke vastgoedportefeuille uitbreiden, maar zagen tijdens onze inspanningen een ander gat in de markt.” Lex Gielen vult hem aan: “Ondernemers die extra geld nodig hebben, hebben logischerwijs ook een dak boven hun hoofd. Op dat specifieke vastgoed wilden wij aanspraak doen als onderpand voor een lening. Op die manier kan de ondernemer door gaan met ondernemen, terwijl investeerders die in deze leningen investeren een bepaalde mate van zekerheid wordt geboden.”

Samen zetten ze Capilex op. Het investeringsplatform richt zich specifiek op mkb’ers die het in de ogen van de twee op het moment het zwaarst hebben. “Banken verstrekken niet zomaar een lening aan deze groep ondernemers. Met het wegvallen van de coronahulp en bijvoorbeeld de stijging van het minimumloon is het voor hen tegenwoordig moeilijk om het hoofd boven water te houden”, stelt Luc van Laarhoven. Bij Capilex kunnen deze bedrijven daarom terecht voor een lening met een maximum van 200.000 euro. 

Nauwkeurige screening

“De overwaarde van hun huis dient bij ons als onderpand. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat niet iedereen zomaar een lening aan kan vragen.” Om henzelf en beleggers te verzekeren van een goede investering, ontwikkelden ze daarom speciale software. “We gebruiken een programma waarmee we binnen een dag een nauwkeurige risicoanalyse uitvoeren”, vertelt Lex Gielen, die al jaren een passie voor fintech heeft. “Hierdoor weten we zeker dat onze kredietnemers en investeerders bijvoorbeeld geen banden hebben met criminele organisaties of investeren in terrorisme.” Een deel van deze techniek ontwikkelde Gielen al eerder binnen zijn bedrijf Paylex. 

“Ondernemers weten bij ons vaak binnen een dag of ze een lening kunnen afsluiten. Ziet alles er namelijk goed uit, zetten we meteen het screeningsproces voort en plannen we een taxatie van het privévastgoed in.” Hierdoor komt het voor dat ondernemers al binnen een week het geld op hun rekening hebben staan.

Vastgoedondernemers

Met Capilex hebben de zakenpartners op deze manier een investering in het midden- en kleinbedrijf aantrekkelijk weten te maken. “Dat geldt al helemaal voor beleggers die ervaring hebben met vastgoed”, aldus Luc van Laarhoven. “Aan hen hoeven we niets uit te leggen over investeren met vastgoed als onderpand en zaken zoals het hypotheekrecht”, vult Lex Gielen aan. “Juist voor hen is een belegging bij ons daarom aantrekkelijk.”

Laatste blog berichten