Modaal inkomen anno 2024

/

In Nederland praten mensen niet graag over de hoogte van hun inkomen. Liever wordt het uitgedrukt in tekenen van luxe. Zolang het er maar aan de buitenkant puik uitziet. In dit artikel vertellen we je alles over het modaal inkomen anno 2024. Lees gauw verder.

Wat is het modaal inkomen?

Momenteel ligt het modale inkomen van op €42.000 bruto per jaar. Het inkomen in Nederland stijgt, maar prijs jezelf niet te gelukkig. Want hoewel je wellicht meer verdiend dan vorig jaar, is alles in verhouding nog veel duurder dan vorig jaar. Maar wat is het modaal inkomen nu eigenlijk?

Definitie

Het modaal inkomen is het inkomen dat het meeste in Nederland voorkomt. Je moet het zien als een piek in een grafiek van alle inkomens op een rijtje. Vaak wordt er over dit inkomen gepraat, omdat het een realistischer beeld van de werkelijkheid geeft. Mensen met de allerlaagste inkomens of mensen met ontzettend veel geld, trekken het gemiddelde erg uit balans. Het gemiddelde inkomen is geen goed beeld van hoe het daadwerkelijk in Nederland ervoor staat.

Jan Modaal

Jan Modaal is een fictief persoon die staat voor de gemiddelde Nederlander. Jan Modaal heeft een modaal inkomen en woont in een gemiddelde woning. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en gaat af en toe op vakantie. Jan Modaal werkt fulltime en heeft een redelijk stabiele baan. Het modale inkomen is een afspiegeling van zijn leven. Vaak wordt er in de volksmond over het modaal salaris gepraat in de vorm van dit karakter.

Het verschil met het gemiddeld inkomen

Een modaal inkomen is dus niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen. Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) berekent het gemiddelde inkomen door alle inkomens van alle Nederlanders bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal inwoners. Je zal wel richting het modale uitkomen, maar afhankelijk van veel meer verschillende factoren, zal het beeld uit balans zijn.

Waarom een modaal inkomen?

Maar goed, als geen enkele Nederlander het over zijn salaris wil hebben, wat maakt voor jou een modaal inkomen dan uit? Het is met name interessant als blijkt dat je onder het salaris van Jan Modaal komt te zitten. Misschien werk je minder in de week, dan is het verschil logisch te verklaren. Maar werk je hetzelfde aantal uren en kom je erachter dat je minder verdiend dan een collega met dezelfde functie? Ga eens opzoek naar de oorzaak van dit verschil. Hieronder een aantal zaken die je salaris kunnen beïnvloeden:

  • Mate van ervaring
  • Geschooldheid: hoeveel certificaten heb jij gekregen en hoeveel bijscholingstrajecten heb jij afgerond?
  • Werkgever: de ene werkgever biedt meer voordelen dan de andere. Een bedrijfsswitch kan je een beter salaris opleveren.

Een modaal inkomen is ook interessant voor personen die voor de overheid werken. Ze kunnen bepalen wat de relatie is tussen het uitgavenpatroon en het inkomen van de Nederlanders, en daarop eventuele wijzigingen aanbrengen.

Inflatie

De inflatie is momenteel nog steeds ontzettend hoog en heeft flink veel invloed op onze portemonnee. Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen, terwijl de koopkracht van het geld afneemt. Dit betekent dat het modaal inkomen minder waard wordt. Als het modaal inkomen niet meegroeit met de inflatie, kunnen mensen steeds minder kopen voor hetzelfde geld. Dit kan leiden tot een afname van de koopkracht en een verslechtering van de levensstandaard.

Mensen kiezen in de huidige tijd minder vaak voor luxe producten en hebben meer moeite met het boeken van vakanties. Waarschijnlijk zal het nog een tijdje duren voordat alles weer zo ‘betaalbaar’ is als gewend.

Hoe kan je van je geld meer geld maken?

Een interessante vraag, gezien de huidige tijd. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden, die kunnen bijdragen aan een hoger vermogen. Dat is overigens niet hetzelfde als het verhogen van je inkomen, dat zal je met je werkgever moeten overleggen.

Sparen

Een van de meest voor de hand liggende manieren om meer geld te maken van je geld, is door te sparen. Door geld op een spaarrekening te zetten, ontvang je rente over je spaargeld. De hoogte van de rente verschilt per bank en kan variëren van enkele tienden van een procent tot enkele procenten. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de rente momenteel zeer laag is. Sparen is niet de meest lucratieve manier je vermogen te vergroten.

Beleggen

Een andere manier is beleggen. Door te beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed kan je rendement behalen op je investeringen. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan namelijk fluctueren. Je kan geld verdienen, maar ook makkelijk verliezen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren en om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Investeren in jezelf

Misschien wel de mooiste manier: investeren in jezelf. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding of cursus. Je richt je op betere carrièremogelijkheden en zal dan meer verdienen. Verder kan je investeren in je gezondheid en welzijn, waardoor je minder geld kwijt bent aan zorgkosten en meer energie hebt om te werken en geld te verdienen.

Passief inkomen genereren

Een laatste wijze om je vermogen te vergroten, is door passief inkomen te genereren. Dit betekent dat je geld verdient zonder dat je er actief voor hoeft te werken. Voorbeelden hiervan zijn het verhuren van een woning of het investeren in dividend-aandelen. Echter moet je wederom de risico’s ervan overwegen.

Conclusie

Het modaal inkomen in Nederland is het inkomen dat het meest voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Het wordt jaarlijks vastgesteld door het CBS en zegt iets over de levensstandaard van de gemiddelde Nederlander. Inflatie kan ervoor zorgen dat het modaal inkomen minder waard wordt, waardoor de koopkracht afneemt. Om meer geld te maken van je geld zijn er verschillende mogelijkheden, zoals sparen en investeren in jezelf.

Laatste blog berichten