Maak je huis meer waard met minder geld

photography of sun glaring through the hole of finger

Heb jij een eigen woning? Dan wil je natuurlijk dat deze mooi is en zoveel mogelijk waard wordt en blijft. Dit doe je door verbeteringen aan je huis aan te brengen. Zonwering, verbouwingen, isolatie, een overkapping: het zijn allemaal zaken die je huis in waarde laten stijgen. Maar hoe doe je dit nu zo voordelig mogelijk? In deze blogpost geven wij jou handige tips om je huis meer waard te maken zonder al te veel geld uit te geven.

1. Zonwering zelf aanbrengen

Zonwering zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis tijdens de zomer,  maar ook voor een verhoogde waarde van je huis. Je kunt hierbij denken aan zonneschermen, screens of solar zonwering. Het aanbrengen van zonwering kun je vaak zelf doen en is helemaal niet zo moeilijk. Daarmee kun je met behulp van de spierballen een goede vriend of familielid en een paar uurtjes werk aanzienlijk op jouw kosten zonwering besparen! Er zijn verschillende soorten zonwering die geschikt zijn voor doe-het-zelvers, zoals rolluiken of screens. Deze kun je eenvoudig zelf monteren met behulp van online handleidingen en video’s. Welke vorm je ook kiest, het zal je wooncomfort enorm verbeteren en het is een meerwaarde voor je woning.

2. Isolatie met subsidie

Een goed geïsoleerd huis is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar verhoogt ook de waarde van je woning. Al is het alleen al doordat je energielabel van een betere categorie wordt. Daarnaast bespaar je op energiekosten door minder warmteverlies. Overweeg daarom om isolatiemaatregelen te nemen, zoals het plaatsen van dubbel glas of dakisolatie. In de meeste gevallen kun je bovendien in aanmerking komen voor overheids- en gemeentesubsidie als je jouw huis isoleert en verduurzaamt. Het is dus zeker de moeite waard om er naar te informeren; zowel bij jouw gemeente als bij de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de landelijke subsidieregeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Met subsidie wordt het financieel aantrekkelijker om je huis te isoleren en verhoog je tegelijkertijd de waarde ervan.

3. Besparen met groene energie

Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en een hogere waarde van je huis. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp of een thuisbatterij. Door zelf groene energie op te wekken, bespaar je op je energierekening en maak je jouw huis aantrekkelijker voor potentiële kopers. Ook hier zijn er nog regelingen waar je op kunt terugvallen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) of de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze regelingen kunnen helpen om de investering in groene energie rendabeler te maken.

4. Verhoog de waarde met kleine verbeteringen

Naast grote projecten zoals zonwering, isolatie en groene energie, kun je ook met kleine verbeteringen de waarde van je huis verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het upgraden van keukenapparatuur, het vernieuwen van sanitair of het vervangen van verouderd meubilair. Deze kleine updates kunnen een groot verschil maken in hoe jouw huis wordt ervaren door potentiële kopers.

5. Een goedkope overkapping of schuur

Daarnaast kun je ook de buitenkant van je huis aanpakken. Een fris geverfde voordeur, goed onderhouden tuin en netjes aangelegd terras kunnen de eerste indruk van jouw huis verbeteren en daarmee de waarde verhogen. Een overkapping, carport of schuur verhoogt de waarde van je woning ook aanzienlijk. Dit is natuurlijk best een investering, maar ook hier kun je flink besparen. Een paar tips:

  • Overkapping zelf bouwen: als je handig bent, scheelt je dit veel geld.
  • Ga voor prefab: kant en klaar is goedkoper dan maatwerk en je kunt het vaak zelf monteren, wat het nog goedkoper maakt.
  • Vraag meerdere offertes aan als je toch gaat uitbesteden en kies de voordeligste.
  • Schaf je overkapping aan in het laagseizoen tijdens een aanbieding.
  • Vergunning nodig? Kies voor een alternatief: informeer bij jouw gemeente of je een vergunning nodig hebt voor jouw plannen. Is dit het geval, dan ben je een stuk duurder uit. Je kunt dan beter voor een alternatief kiezen, zoals een losstaande pergola of prieel. Dit scheelt je een hoop gedoe, geld en tijd

Het verhogen van de waarde van je huis hoeft niet altijd gepaard te gaan met grote investeringen. Met slimme keuzes en kleine verbeteringen kun je al een groot verschil maken. Denk hierbij aan het zelf aanbrengen van zonwering, het benutten van subsidies voor isolatie, het besparen met groene energie en het upgraden van kleine details in en rondom jouw huis. Door deze tips toe te passen, maak je jouw huis meer waard zonder dat dit gepaard gaat met hoge kosten.

Laatste blog berichten