Loonheffingskorting bij 2 banen

/
macbook pro on brown wooden table
Photo by Andrew Neel on Pexels.com

Heb jij twee werkgevers, of zit jij erover na te denken om voor twee werkgevers tegelijkertijd te gaan werken? Dan is het belangrijk om na te denken over loonheffingskorting. In dit artikel lees je alles over loonheffingskorting en wat het voor jou betekent om twee werkgevers te hebben.

Hoe zit het?

Als je in loondienst bent, heb je recht op loonheffingskorting. Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Van de loonbelasting betaalt de overheid alle publieke voorzieningen en sociale uitkeringen. De loonheffing hoef je niet zelf over te maken, je werkgever houdt dit bedrag automatisch in van je salaris. Loonheffingskorting is het totaal van algemene heffingskorting en arbeidskorting. Dit betekent dat je een korting krijgt op de belasting over je salaris. Minder loonheffing dus, en meer netto loon.  

Loonheffingskorting wordt bepaald aan de hand van leeftijd, hoe lang je in Nederland woont en hoeveel je gebruikmaakt van de heffingskorting. Je kunt maar bij één werkgever tegelijkertijd loonheffingskorting aanvragen. Heb je je loonheffingskorting per ongeluk toch bij twee werkgevers ‘aanstaan’, dan krijg je meer korting op de belasting dan waar je recht op hebt. Uiteindelijk moet je dat achteraf weer teruggeven aan de Belastingdienst. Het is je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je maar bij één werkgever loonheffingskorting hebt uitstaan.  

Welke werkgever kies je?

Als je twee of meer werkgevers hebt, kun je in de meeste gevallen het beste loonheffingskorting aanvragen bij de werkgever bij wie je het meest verdient. Omdat je bij deze werkgever het meest aan loonheffing betaalt, is je korting hoger. Je loonheffingskorting regel je via het formulier van de Belastingdienst: Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Je kunt dit formulier ook aanvragen via je werkgever. Tip: vul ‘m op een laptop of computer in!

Een derde optie

Je kunt zelf kiezen bij welke werkgever je loonheffingskorting toepast, maar er is altijd nóg een keuze. Je kunt er ook voor kiezen om bij geen enkele werkgever loonheffingskorting aan te vragen. Je krijgt dan weliswaar elke maand minder netto salaris, maar het betekent wel dat je na de belastingaangifte ofwel geld terugkrijgt, of in ieder geval minder hoeft bij te betalen.

Per ongeluk loonheffingskorting bij 2 werkgevers; wat nu?!

Zoals eerder uitgelegd heb je recht op loonheffingskorting bij één werkgever. Heb je loonheffingskorting bij verschillende werkgevers aangevraagd? Dan zul je de korting waar je géén recht op had terug moeten betalen. Raak vooral niet direct in de stress, als je je nu beseft dat je een dubbele loonheffingskorting hebt, kun je een voorlopige aanslag aanvragen.

Als je dit doet, kun je elke maand al een deel van de belasting die je, weliswaar per ongeluk, hebt ontdoken. Dat is voor de meeste mensen een stuk prettiger dan in één keer een smak geld moeten betalen.

Terug naar 1 baan

Het lijkt tegenwoordig misschien wat ouderwets, maar voor sommige mensen is het uiteindelijk toch aantrekkelijker om de twee werkgevers te reduceren naar één werkgever, mits dat mogelijk is. Daardoor krijg je namelijk loonheffingskorting over het totaal van je inkomsten, in plaats van over het grootste gedeelte. Dit zou financieel voordeliger kunnen zijn.

Weten wat je kunt verwachten

Wil je graag weten wat je kunt verwachten wat betreft de belasting? Of je geld terugkrijgt, of dat je juist moet betalen? Dat kan. Bij de Belastingdienst kun je doen alsof je een voorlopige aanslag aanvraagt. Je doorloopt dan alleen de eerste 3 stappen van het proces:

1. Zorg ervoor dat je alle relevante gegevens paraat hebt.

2. Vervolgens log je in op Mijn Belastingdienst met je DigiD. Daar klik je op ‘Inkomstenbelasting’ en vervolgens op ‘Voorlopige aanslag’. Daarna kies je voor ‘Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling’.

3. De Belastingdienst vult zo veel mogelijk van de aanslag alvast voor je in. Controleer dan wel of de informatie klopt en vul de aanvraag aan.

Daarna zie je hoeveel belasting je terug moet krijgen, of moet betalen. Wil je niet daadwerkelijk een voorlopige aanslag aanvragen? Sluit het formulier dan af zonder deze te verzenden.

Wanneer je op een later moment weer inlogt op Mijn Belastingdienst, staat er onder ‘Inkomstenbelasting’ dat je nog een ‘verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting (betreffende jaar)’ hebt openstaan. Wil je dit verzoek niet tóch doen? Dan kun je ‘m gewoon verwijderen. Zo simpel is het!

Belastingaangifte doen

Vanaf 1 maart 2023 kun je je jaaropgaaf van 2022 invullen. De Belastingdienst berekent dan of je te veel of te weinig belasting hebt betaald. Of misschien gewoon genoeg. Als de Belastingdienst je aangifte vóór 1 april binnen heeft, krijg je vóór 1 juli bericht over wat je moet betalen, of juist terugkrijgt. Als je recht hebt op geld terug, zie je dat geld dus ook eerder op je rekening verschijnen.

Let op! Als je meer dan €48,- belasting moet betalen, ben je verplicht om aangifte te doen. Dit moet vóór 14 juli 2023. Als je dat níet doet, riskeer je een boete.

Je kunt je belastingaangifte alvast voorbereiden, zo maak je het jezelf straks makkelijker. Zo heb je je jaaropgaven over 2022 nodig, of anders je salarisstroken. Daarnaast heb je het jaaroverzicht van je betaal- en spaarrekening nodig en bijvoorbeeld de jaaropgaaf van je hypotheek en een overzicht van aftrekposten zoals giften, zorgkosten die niet vergoed werden en studiekosten. Het volledige overzicht van de gegevens die je nodig hebt om belastingaangifte te doen vind je op Belastingdienst.nl.

Ook handig om te weten: je kunt nog aangifte inkomstenbelasting doen tot 5 jaar terug. Dat betekent dat je in 2023 nog aangifte kunt doen over 2018. Het is dan wel lastiger, omdat de gegevens die je nodig hebt misschien lastiger terug te vinden zijn. Maar dit kan wel een uitkomst zijn als je ooit bent vergeten belastingaangifte te doen.

Verder vragen?

Is de loonheffingskorting nog op vlakken onduidelijk voor je? Je kunt altijd terecht bij de Belastingdienst, of bij je eigen werkgever. Je werkgever zal bereid zijn om je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Laatste blog berichten