Invloed loonsverhoging op maximale lening

a person holding a wallet in their hand

In 2024 kan de gemiddelde Nederlander meer geld lenen dankzij de stijging van de lonen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Dit jaar zien de meeste Nederlanders hun salaris groeien, vooral het minimumloon gaat sterk omhoog. “Dat is goed nieuws voor velen, want dat betekent meer geld voor hetzelfde werk. Dat extra inkomen geeft gezinnen de kans om meer te lenen voor een groter huis, een luxe auto of hun droomkeuken”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.
Geld.nl heeft de cijfers onderzocht en ontdekt dat huishoudens door de loonsverhoging flink wat extra kunnen lenen, soms wel duizenden euro’s. De vergelijkingssite onderzocht 16 verschillende soorten huishoudens en ontdekten dat gezinnen, afhankelijk van de gezinssamenstelling, tussen de €2.750 en €4.430 extra kunnen lenen. Vooral huishoudens die net een tikje meer verdienen dan 1,5 keer modaal (€3.181 netto) voelen dit verschil in hun portemonnee. In sommige gevallen lenen ze zelfs meer dan €4.000 extra, omdat een huis en auto financieel minder zwaar wegen bij de berekening die kredietverstrekkers maken.

Koppels of alleenstaande, wie kan meer lenen?

Koppels staan er financieel sterker voor dan alleenstaande mensen, omdat ze meestal samen meer verdienen en niet per se dubbel zoveel vaste lasten hebben. Met dat hogere inkomen lenen ze een groter bedrag, simpelweg omdat banken verwachten dat ze het geleende geld makkelijker terugbetalen. Meer inkomen betekent vaak ook meer speling na het betalen van de vaste lasten. Daardoor vinden banken het minder riskant om geld uit te lenen en kun je vaak meer lenen.
Maar, als je kinderen hebt, zit er vaak een rem op je maximale leenbedrag. Kredietverstrekkers rekenen erop dat gezinnen met kinderen meer geld nodig hebben om van te leven. Hierdoor houden ze minder geld over om de lening terug te kunnen betalen.

Lonen stijgen door inflatie

Amanda Bulthuis wijst inflatie aan als de grote drijfveer achter de stijgende lonen. Inflatie zorgt ervoor dat alles duurder wordt, van je wekelijkse boodschappen tot aan de huur of hypotheek. Een loonsverhoging maakt het makkelijker om rond te komen. Bij een piek in inflatie trekken vakbonden en werknemers aan de bel voor een stevige loonsverhoging. In 2023 schoot de inflatie omhoog, wat resulteerde in forse verhogingen van de lonen. In 2024 is de inflatie iets teruggelopen, dus de loonstijgingen zijn wat milder. Toch bevinden we ons nog steeds op een opwaartse trend, met een verwachte gemiddelde loonstijging van ongeveer 5% bruto.

Laatste blog berichten