Hoeveel moet je reserveren van je loon om een hypotheek te kunnen afsluiten?

MacBook Pro

Een huis kopen is een grote stap en een belangrijke financiële beslissing. Voordat je een hypotheek afsluit, is het cruciaal om te weten hoeveel geld je maandelijks kunt reserveren van je loon om de hypotheeklasten te kunnen dragen. In dit artikel bespreken we hoe je je hypotheek berekenen kunt en waar je rekening mee moet houden. Ook laten we zien hoe Univé je kan helpen bij het vinden van de juiste hypotheek.

Je maandelijkse budget in kaart brengen

Voordat je begint met het berekenen van hoeveel je kunt reserveren voor je hypotheek, is het belangrijk om een overzicht te hebben van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Maak een lijst van al je vaste lasten, zoals huur, energie, boodschappen en andere uitgaven. Trek deze bedragen af van je nettoloon om te zien hoeveel ruimte je hebt voor een hypotheek.

Hypotheek berekenen: De vuistregel

Een veelgebruikte vuistregel bij het berekenen van hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek is dat je maandelijkse hypotheeklasten niet meer dan 30% van je nettoloon mogen bedragen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld €3000 per maand verdient, je maandelijkse hypotheeklasten niet hoger mogen zijn dan €900.

Rekening houden met overige kosten

Naast de hypotheeklasten zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Denk hierbij aan kosten koper, notariskosten, makelaarskosten en eventuele verbouwingskosten. Het is verstandig om hier een buffer voor te hebben, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Situaties uit het dagelijks leven

Stel, je bent een jonge professional die net zijn eerste baan heeft gekregen. Je verdient een redelijk salaris, maar hebt ook nog andere financiële verplichtingen, zoals het aflossen van studieleningen of het betalen van huur. In deze situatie is het belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt veroorloven als het gaat om het afsluiten van een hypotheek. Univé kan je hierbij adviseren en helpen om de juiste keuzes te maken.

Univé: jouw partner bij het afsluiten van een hypotheek

Univé biedt een breed scala aan hypotheekproducten die zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie en wensen. Of je nu een starter bent op de huizenmarkt of een ervaren koper, Univé staat voor je klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste hypotheek. Met deskundig advies en persoonlijke begeleiding zorgen ze ervoor dat jij de beste keuze maakt voor jouw financiële toekomst.

Laatste blog berichten