‘Groot’ is een relatief begrip. De ene vindt zijn rijtjeshuis al groot, de ander kan nog niet genieten van zijn villa op de hei. Dat heeft voor een deel ook te maken met je opvoeding. Weet je niet anders dan dat je thuis met zes personen op 70 vierkante meter woont, dan voelt een eigen kamer al groot. Hoewel de huizenprijzen anno 2023 weer iets lijken te dalen, lijkt het nog bijna onmogelijk om het huis van je dromen te winnen. Dus de vraag: hoe kom je aan zo’n groot geld? Want met alleen hard werken lijk je er niet per sé te komen. Hoe dan ook, bij dit onderwerp spreek je zeker over ‘baas boven baas’.
Er zijn namelijk altijd personen die het niet groot, massief en luxe genoeg kan. Met genoeg geld, contacten en andere middelen is het mogelijk om dat soort dromen te verwezenlijken. In dit artikel geven we je een metaforisch inkijkje in die grote huizen. Een kleine verheldering: we spreken over het grootste huis en niet over het duurste huis; het gaat om het aantal vierkante meters en niet per sé het prijskaartje dat daar aan vast hangt.
De top grootste huizen ter wereld:
Hier volgt een top 5 met de huidige grootste huizen, waarvan al heel wat informatie bekend is. Sommige plekken zijn ook bereikbaar voor bezoekers, wat een tripje naar het buitenland nog wat interessanter kan maken. Ja, het buitenland, want in Nederland komen de grootste huizen nog niet eens in de buurt van de onderstaande lijst. Het grootste huis in Nederland bedraagt een oppervlakte van 3000 vierkante meter en is te vinden in Laren, het Gooi. Het prijskaartje? Ongeveer 22 miljoen euro.
- Naam: Istana Nurul Iman Palace
Aantal vierkante meters: 199741
Eigenaar: Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei
Een betere vraag om bij dit, bijna kasteelachtige ‘huis’, te stellen, is: wat is er niet aanwezig. Met plek voor tientallen auto’s, verschillende festiviteiten en meer dan één zwembad is vervelen in ieder geval geen optie. De oppervlakte van het gebouw is gelijk aan bijna 40(!) voetbalvelden. Mocht je een kijkje willen nemen, dan is het aan te raden om een tour te boeken. - Naam: Antilia in Mumbai
Aantal vierkante meters: 37161
Eigenaar: Mukesh Ambani
Google de definitie van het woord huis en je vraagt je af of dit gebouw daarmee overeenkomt. Het gebouw voldoet namelijk aan het beeld dat een kind van een huis zou schetsen. Antilia is een wolkenkrabber met maar liefst 27 verdiepingen. Geen enkele verdieping is hetzelfde, omdat ze allemaal andere functies zijn toegeschreven. - Naam: Biltmore Estate in Asheville, North Carolina
Aantal vierkante meters: 16882
Eigenaar: Cornelius Vanderbilt
Al meer dan 10 keer kleiner in oppervlakte dan de nummer 1 in deze lijst, maar niet weg te denken ut deze lijst. Als je erover nadenkt dat in Nederland er per 65 vierkante meter al een persoon woont, dan zouden hier via die theorie nog zo’n 250 mensen moeten wonen. Een grappig detail aan dit ‘huis’ is, dat het beschikt over maar liefst 65 open haarden. Mocht je in deze dure tijden geen gas willen stoken, dan ben je zeker een tijd bezig om al het vuur te laten branden. - Naam: Safra Mansion
Aantal vierkante meters: 10869
Eigenaar: familie Safra
Waar het paleis van Hassanal Bolkiah te bezoeken is, houdt deze familie hun ‘mansion’ erg privé. Zonder kennissen of familiebanden kom je er hoogstwaarschijnlijk niet naar binnen. Hoe dan ook zal het niet verrassend zijn als het huis overvloed met luxe en andere faciliteiten. - Naam: Witanhurst in London
Aantal vierkante meters: 8261
Eigenaar: Andrey Gurvey
Wil je een massage-salon aan huis? Zorg dan dat je dit gebouw in handen krijgt. Het kostte de huidige eigenaar wel een slordige 65 miljoen om het te kopen. Zelfs met de grootste prijs van een Nederlandse loterij kom je nog niet aan dit bedrag. Hopen op het vinden van een verstopte schat of een geheimgehouden erfenis dan maar?
De kleinste huizen op de wereld:
Naast de top 3 grootste huizen, bestaan er natuurlijk ook heel erg kleine huizen. Een concept dat in Nederland veel bekender is geworden, zijn de zogeheten ‘tiny houses‘. De mensen die hierin leven, leven op een klein oppervlakte van maximaal 50 vierkante meter. Een kenmerk van dit soort huizen dat de ecologische voetdruk zo klein mogelijk moet zijn. Het draait hier dus niet alleen om klein, maar ook om het milieu.
Opzoek naar het kleinste huisje ter wereld is toch een moeilijker gegeven dan opzoek naar het grootste huis. Want wanneer is een huis een huis? In ieder geval een keuken en sanitaire voorzieningen zoals een douche of toilet zou toch op z’n minst aanwezig moeten zijn in zo’n gebouw. Een voorbeeld van een klein huis, is het smalste huis ter wereld, gebouwd in de hoofdstad van Polen. Op het smalste stuk is het huis maar 0,7 meter breed.
Het is ook een gegeven dat er vaak in grote steden, de huizen waar mensen wonen steeds kleiner zijn. Onder andere de Japanners zijn meesters in het bouwen van kleine huizen. In Tokyo wonen er al zo’n 6500 mensen per vierkante kilometer. Efficiëntie in woonruimte is daarom geen vraag maar meer een eis.
Hoe mooi het ook is om veel geld te bezitten en te streven naar het grootste huis ter wereld, het is niet iets wat je moet willen. Het onderhoud en het personeel kosten veel geld. Vraag je af: wat heb je nou daadwerkelijk nodig en wat is flink overbodig. Voor een dak boven je hoofd kan je in principe al dankbaar zijn.