Een vergelijking tussen elektrische en niet-elektrische heftrucks

man carrying box using fork liftr

Wellicht herken je de afkorting ‘EV’ wel. In de wereld staat het voor electrical vehicle, in onze taal kan je het vertalen naar ‘elektrisch voertuig’. Hoe dan wordt het begrip steeds bekender. We rijden in elektrische auto’s, zitten op elektrische fietsen en zelfs steeds meer vrachtwagens verstoken geen fossiele brandstoffen meer.

Bij de bedrijven waar veel moeten worden geplaatst, zie je heftrucks rondrijden. En laat daarvan nou ook steeds meer elektrische varianten van op de markt verschijnen. In deze blog zullen we op een genuanceerder manier de verschillen tussen niet-elektrische en elektrische heftrucks bespreken. Zo kan jij wellicht overwegen om toch naar een elektrische heftruck over te stappen.

Milieuvriendelijkheid

We gaan steeds een ander aspect van de heftrucks langs, om daarbij een verschil te vertellen. We starten bij het kopje ‘milieuvriendelijkheid’. Weet overigens dat we je nergens van willen overtuigen, we geven je enkel informatie.

Elektrische heftrucks zijn over het algemeen milieuvriendelijker omdat ze geen uitstoot van schadelijke gassen produceren tijdens het gebruik. Dit maakt ze ideaal voor gebruik binnenshuis of in gebieden waar luchtkwaliteit een belangrijke overweging is. Daarentegen zijn de diesel of LPG-modellen degene die zorgen voor uitstoot van schadelijke gassen.

Operationele kosten

Dan, het tweede punt, de operationele kosten. Eerder zag je bij EV’s in het algemeen dat de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud ontzettend duur waren. Dat was het resultaat van tekorten op bepaalde producten, maar ook de gelimiteerde kennis en de moeilijkheidsgraad. Omdat er van niet-elektrische heftrucks veel meer kennis is en er makkelijker aan onderdelen te komen is, zou je denken dat de operationele kosten ook lager zijn. Toch wordt dit verschil op termijn toch een stuk minder. Gelukkig maar.

Kracht en prestaties

Niet-elektrische heftrucks, met name dieselmodellen, hebben over het algemeen meer vermogen en zullen mogelijk betere prestaties leveren bij het hanteren van zware lasten en het beklimmen van hellingen. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in veeleisende omgevingen, zoals bouwterreinen. Elektrische heftrucks zijn echter vaak stiller en kunnen soepeler accelereren, wat voordelig kan zijn in omgevingen waar geluids- en trillingsniveaus beperkt moeten worden.

Flexibiliteit en toepassingen

Heftrucks, het is ons toch wat. Het zijn handige wagentjes, welke je eigenlijk voor heel veel dingen kan toepassen. Als je kijkt naar het verschil tussen elektrische en niet-elektrische heftrucks, dan zou je kunnen stellen dat de elektrische variant meer geschikt is voor binnen en de niet-elektrische voor buiten. Dat heeft te maken met de emissie van de wagens, maar ook met andere factoren.

Conclusie

In essentie hangt de keuze tussen elektrische en niet-elektrische heftrucks af van specifieke behoeften. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van deze factoren voordat een beslissing wordt genomen. We zouden zeggen, lees je goed in in alle verschillen, dan kom je er vast wel uit met het maken van een keuze. Er zijn genoeg specialisten die je van antwoorden kunnen voorzien op alle vragen die je hebt. Wat is het toch leuk om bezig te zijn met verbeterpunten op de werkvloer, isn’t it?

Laatste blog berichten

Effectief omgaan met tijd

Time management is een cruciale vaardigheid in zowel ons professionele als persoonlijke leven. Het effectief beheren