De bonus-malusladder: hoe werkt het precies?

Je hebt de term bonus-malus vast wel eens zien staan. Iets met verzekeringen, toch? Ja, inderdaad. Maar hoe werkt het precies? De term bonus-malus komt uit het latijn en betekent letterlijk: goed-slecht. Verzekeringsmaatschappijen hanteren bij het berekenen van de premie voor een autoverzekering de bonus-malusladder. Simpel gezegd komt het erop neer dat je minder premie hoeft te betalen als je geen schades rijdt. Je hebt echter als verzekeringsnemer ook de keus om zelf een kleine schade te vergoeden, zonder de verzekeringsmaatschappij in te schakelen. Hierdoor moet je weliswaar zelf alsnog in de buidel tasten, maar afhankelijk van de hoogte van het bedrag kan dat voordeliger uitpakken dan wanneer de premie structureel verlaagd wordt.

De hoogte van je premie

Er bestaan grofweg drie verschillende soorten autoverzekeringen. Wil je een goedkope autoverzekering waarmee je alleen de schade vergoed krijgt die een ander door jouw schuld heeft opgelopen, dan kies je voor een WA-verzekering. Wil je een hogere dekkingsgraad, dan kun je een WA-cascoverzekering of een allriskverzekering afsluiten. In alle gevallen geldt echter dat de hoogte van de premie afhankelijk is van veel factoren, zoals je leeftijd, je geografische locatie en het aantal jaren rijervaring. Maar dan hebben we het uitsluitend over de standaardpremie die voor het door jou gekozen type verzekering in jouw situatie van toepassing is. Op dat premiebedrag is vervolgens een korting van toepassing en daarbij treedt de bonus-malusladder in werking.

Schadevrije jaren

Meestal begin je op trede 11, dat ligt ongeveer in het midden van de ladder, die doorgaans 22 treden telt. Voor elk schadevrij jaar schuif je een plekje op, waardoor je een steeds hogere korting krijgt. Uiteraard is hieraan een maximum gebonden, want uiteindelijk moet er natuurlijk altijd iets betaald worden. Veroorzaak je een schade, dan word je vaak direct vijf treden teruggeplaatst. Dat is natuurlijk zuur, vandaar dat het in sommige gevallen loont om de kosten zelf op je te nemen. Onder de streep kan dat alsnog voordeliger uitpakken.

Vergelijken

Bij aanschaf moet je een auto direct verzekeren voordat je erin mag gaan rijden. Dit is wettelijk zo geregeld, maar zorgt ervoor dat mensen op dat moment vaak niet voldoende tijd nemen om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk nogal wat verschillen in premiehoogte tussen de verschillende verzekeraars. Het is daarom aan te bevelen om al voordat je de aankoop rond maakt, de verzekeringen te vergelijken.

Laatste blog berichten