De 5 Grootste Techbedrijven in Nederland

Abstracte lijnen op blauwe achtergrond

Nederland staat bekend om zijn rijke technologische ecosysteem. Ons land heeft dan ook enkele gigantische techbedrijven voortgebracht die een wereldwijd bereik hebben. In dit artikel bespreken we enkele van de grootste techbedrijven in Nederland, waaronder ASML, Atos, Just Eat Takeaway, Mollie en Booking.

1.  ASML – Leverancier van machines

ASML is een wereldleider in de productie van geavanceerde machines voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf is gevestigd in Veldhoven, Nederland, en speelt een cruciale rol in de productie van geïntegreerde schakelingen (IC’s) voor elektronische apparaten. ASML’s machines maken het mogelijk om microscopisch kleine structuren op siliciumwafers te etsen met een ongeëvenaarde precisie. Hierdoor kunnen chipfabrikanten krachtigere en efficiëntere processors produceren.

Het bedrijf heeft een sterke mondiale aanwezigheid en wordt algemeen beschouwd als een van de kroonjuwelen van de Nederlandse technologische sector. Eind 2022 had het bijna 40.000 werknemers in dienst, en een omzet van €21,2 miljard.

2.  Mollie – Betaalplatform

Mollie is een Nederlands fintechbedrijf dat zich richt op het vereenvoudigen van betalingen voor e-commercebedrijven. Het platform van Mollie stelt bedrijven in staat om verschillende betaalmethoden te accepteren en biedt een intuïtieve en aanpasbare betalingservaring voor zowel verkopers als klanten.

Het bedrijf heeft zijn aanwezigheid uitgebreid naar verschillende Europese markten. Het helpt bedrijven zoals onder meer goksites, casino’s zonder CRUKS en webshops betalingen ontvangen via systemen als iDEAL, Klarna, Visa, en Apple Pay.

Het bedrijf heeft slechts 167 werknemers, maar wordt door meer dan 31.000 bedrijven gebruikt. Het bedrijf heeft dan wel een recordverlies van €121 miljoen moeten incasseren in 2022, maar heeft nog steeds honderden miljoenen in de kas.

3.  Atos – Systeemontwikkelingen

Atos is een wereldwijd IT-servicesbedrijf met een belangrijke aanwezigheid in Nederland. Het bedrijf biedt oplossingen op het gebied van systeemontwikkeling, cloud computing, cybersecurity, en digitale transformatie.

Met zijn expertise in digitale dienstverlening en IT-infrastructuur draagt Atos bij aan de groei van de Nederlandse en wereldwijde economie. Het bedrijf speelt een rol in het bevorderen van innovatie en het stimuleren van technologische vooruitgang in verschillende sectoren. In 2022 had het een omzet van 11,3 miljard euro en waren er meer dan 10.000 werknemers aan de slag.

4.  Just Eat Takeaway – Afhaalmaaltijden

Just Eat Takeaway, vaak afgekort als JET, is een gigant in de sector van maaltijdbezorging. Het bedrijf is ontstaan uit de fusie van Just Eat en Takeaway.com en heeft een sterk wereldwijd bereik.

Het bedrijf biedt consumenten de mogelijkheid om vanuit een breed scala aan restaurants maaltijden te bestellen en deze aan huis te laten bezorgen. Het bedrijf heeft ondertussen meer dan 8.000 medewerkers van over 20 verschillende markten. Het zag een omzet van €150 miljoen in het laatste kwartaal van 2022.

5.  Booking – Boekingsplatform voor hotels

Booking.com is opgericht in Amsterdam en is een van de meest herkenbare merken in de reis- en accommodatiesector. Het platform biedt reizigers de mogelijkheid om accommodaties te vergelijken en direct te boeken, variërend van hotels en appartementen tot vakantiehuizen en meer. Het geeft reizigers toegang tot miljoenen accommodaties in meer dan 220 landen.

In 2022 boekte het een omzet van meer dan 16 miljard euro en behaalde het een nettowinst van 2,9 miljard euro, wat veel poen is! Het heeft meer dan 17.000 medewerkers, met 198 kantoren in 70 landen wereldwijd.

Laatste blog berichten